Summer of 85

De protagonist van Summer of 85, Alexis Robin (Félix Lefebvre), deelt ons in het begin mede dat hij geobsedeerd is door de dood. In dit verhaal komt een lijk voor. Mochten wij, de kijkers, daar geen trek in hebben, dan raadt hij ons sterk aan om niet verder te kijken. De volhouders neemt hij terug in de tijd. Vanzelfsprekend zet dit direct een sterke spanningsboog neer en worden er verwachtingen geschept. Zeker als hij bekendmaakt wie dit lijk gaat worden: zijn geliefde David Gorman (Benjamin Voisin). De ontmoeting tussen de twee jongens is geheel toevallig. In flashbacks zien wij hoe Alexis gaat varen met een bootje, overboord slaat en gered wordt door David.

Tussen de twee jongens bloeit een mooie, bruisende liefde op. David trekt Alexis uit zijn schulp en de twee worden onafscheidelijk. Zij besluiten een afspraak te maken. Als één van de twee komt te overlijden, moet de ander op zijn graf dansen.

Ondanks de verzengende liefde verschijnen er scheurtjes in hun band. Zo frêle als Alexis is, zo avontuurlijk is David. Als hij zelfs met een meisje het bed deelt, voelt Alexis zich tot op het bot verraden. De suggestie uit het begin van de film is dan nogal onwaarschijnlijk, regisseur Francois Onzon weet de spanning dan wel degelijk te verhogen. In het heden worstelt Alexis immers met een diepe depressie en moet hij voorkomen. Heeft hij dan daadwerkelijk…? Zijn schrijfdocent moedigt hem aan het relaas op te schrijven. Op die manier kan hij alles voor zichzelf op een rijtje zetten en verduidelijken wat de motivatie achter zijn daad is geweest.

Summer of 85 is erg mooi gemaakt en goed geacteerd.

Summer of 85 is erg mooi gemaakt en goed geacteerd. Lefebvre is de introverte jongen die de mooiste zomer van zijn leven ervaart, Voisin kan moeiteloos door als de zelfverzekerde adonis. Ozon heeft ook wat typische scènes die wat schuring geven, zoals Davids moeder die Alexis droogjes complimenteert met zijn jongeheer. Het is zowel komisch als bedenkelijk. Het krijgt geen navolging maar deelt wel een lekkere prikkel uit.

Toch mis ik iets. Ik ben van Ozon meer scherpte gewend. Hij maakte eerder nog het broeierige drama Sous le sable, het uitzinnige 8 Femmes en de erotische thriller Swimming Pool. Deze films hadden een eigenzinnig karakter, met hun eigen opvallende smaak. Summer of 85 is prima. Maar van Ozon verwacht ik meer dan gewoon prima. Uit betrouwbare bron heb ik nog vernomen dat de film oorspronkelijk Summer of 84 zou heten, op het laatst werd het dus gewijzigd naar 85.

Francois Ozon/Félix Lefebvre en Benjamin Voisin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.