https://www.imdb.com/title/tt9196192/mediaviewer/rm179154689

Cuties

Een tijd geleden zag ik op Netflix de aankondiging voor de film Cuties, gepaard met een poster waarop de piepjonge meisjes in risqué posities poseerden. Ik vond het niets en was het beeld snel vergeten. Tot de media berichtte over de “perverse” film waarin jonge meisjes geseksualiseerd zouden worden. Cuties zou zelfs neigen naar pedofilie. Dat leek mij schromelijk overdreven. Netflix is een internationaal bedrijf, waarom zou er in godsnaam een film op worden geplaatst die zulke praktijken aanmoedigt? Er bleek simpelweg een verkeerde afbeelding te zijn gekozen en Netflix bood snel zijn excuses aan. De nieuwsgierigheid bleef. Is Cuties nou echt zo… controversieel?

Amy (Fatthia Youssouf) groeit op in een streng religieus huishouden en ontmoet de vrijgevochten Angelica (Médina El Aidi-Azouni). Angelica en haar vriendinnen Coumba (Esther Gohourou), Jess (Ilanah Cami-Goursolas) en Yasmine (Myriam Hamma) vormen een dansgroepje en willen meedoen aan een wedstrijd. De schuchtere Amy wil zich bij de groep aansluiten, wat na lang aandringen wordt geaccepteerd.

Om te winnen zullen zij wel hun danspassen flink moeten opwaarderen. Zeg hallo tegen naar achter gestoken konten, twerken en op de grond liggen humpen. Amy is vastbesloten om te blijven dansen, en botst hoe langer hoe harder met haar conservatieve moeder en tante.

Cuties moet een waarschuwing voorstellen aan alle ouders.

De actrices zijn inderdaad in strakke, sexy pakjes gestoken en kopiëren het promiscue gedrag van danseressen uit videoclips. De hoofdrolspelers zijn elf. Het is verdomd lastig om te kijken naar elfjarigen die dezelfde soort bewegingen en handelingen uitvoeren als de veel oudere danseressen. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het publiek dit allesbehalve fijn vinden om naar te kijken. Dat was ook precies de bedoeling van regisseuse Maïmouna Doucouré, omdat dit ook in het echt gebeurt. Cuties moet een waarschuwing voorstellen aan alle ouders. Hou je kroost goed in de gaten, niet alles wat zij meekrijgen uit de popcultuur is zo onschuldig.

Die boodschap zou over zijn gekomen als Cuties een goede film was geweest. Niet alleen is het echt vreselijk saai, de actrices zijn een stel hysterisch gillende meisjes met korte lontjes. Het script is vooral een herhaling van zetten, met losse scènes die emotionele momentjes pakken. Als Amy zich op het einde suf heeft gedansd rent zij plots betraand naar huis, en trekt gauw weer normale kleren aan, om ons breed glimlachend aan te kijken. Ik wil heus wel blij voor haar zijn, maar wat heb ik gemist? Hoezo maakt Amy deze draai? Doucourés bedoelingen waren nobel. De film is dat absoluut niet.

Maïmouna Doucouré/Fatthia Youssouf en Médina El Aidi-Azouni

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.