https://www.imdb.com/title/tt0053291/mediaviewer/rm880254465

Some Like It Hot

Bij het genre komedie denk ik meteen aan lachfilms die zoveel mogelijk dijenkletsers aan elkaar rijgen. Denk aan de maffe toestanden in Raising Arizona, of de verrukkelijke botheid van New Kids. Maar een komedie kan kan ook onder de huid kruipen en op goed gekozen momenten kiezen voor de uitbundige lach. Het perfecte voorbeeld in die categorie is Some Like It Hot, geschreven en geregisseerd door Billy Wilder, met in de hoofdrollen Tony Curtis en Jack Lemmon. Zij spelen het duo Joe en Jerry, twee jazz-muzikanten die per ongeluk getuige zijn van een brute gangsterafrekening. Joe en Jerry moeten zo snel mogelijk de stad verlaten en zien zich gedwongen tot een… bijzondere oplossing.

Tot wanhoop gedreven sluiten zij zich aan bij een vrouwenorkest dat gaat optreden in Florida. Omdat dit orkest slechts bestaat uit vrouwen, moeten Joe en Jerry zich als vrouw verkleden. Onder de pseudoniemen Josephine en Daphne worden zij als nieuwe leden in de armen gesloten.

Het plan lijkt te slagen, tot de verleidelijke Sugar Kane (Marilyn Monroe) haar entree maakt. Joe is meteen hoteldebotel op haar. Maar ja, hij zal toch echt nog even moeten rondlopen in een jurk en make-up op zijn gezicht moeten dragen. In Florida bedenkt hij dan maar een list en vermomt zich als de zogenaamde miljonair Shell Oil Junior. Jerry ontmoet de volhardende Osgood Fielding III (Joe E. Brown), die wel wat ziet in Jerrys alter ego Daphne.

Wilders duwt het gegeven net zolang door tot de transformatie eigenlijk heel gewoon is.

Some Like It Hot zou in de handen van een andere, mindere regisseur een platte, boerse film hebben opgeleverd. Zo eentje waarin je niet om de personages of de scènes lacht, maar het allemaal een banale uitlachshow wordt. Een film om makkelijk mee te scoren. Maar Wilders wil dat helemaal niet. En Curtis en Lemmon evenmin. Al lopen de twee mannen verkleed rond, zij nemen hun personages bloedserieus. Hoe bizar het ook is dat Jerry zo sterk vergroeid raakt met zijn vrouwelijke dekmantel, het is bijna mooi om te zien hoe hij zich op zijn gemak gaat voelen. Het is een vreemd zicht om machoman Curtis rond te zien lopen als Josephine, hij gaat er wel helemaal voor. Sterker nog, Joe en Jerry ontdekken nu hoe het is om als lustobject te worden behandeld.

Wilders duwt het gegeven net zolang door tot de transformatie eigenlijk heel gewoon is. Om dit te benadrukken laat hij de film afronden met het beste einde wat je je kan voorstellen. “Noboy’s perfect” zegt Osgood. Zo is het maar net. Some Like It Hot sluit op die manier af met de beste grap ooit.

Billy Wilder/Tony Curtis en Jack Lemmon

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.