https://www.imdb.com/title/tt4116284/mediaviewer/rm14171136

The Lego Batman Movie

Ik vond Lego Movie uit 2014 al een meesterlijke komedie. Deze spinoff, The Lego Batman Movie, is wat mij betreft net zo leuk. De film maakt het hele superheldengenre belachelijk, met als stralende middelpunt (de titel zegt het al) Batman. In deze messcherpe parodie wordt de depressieve superheld ingesproken door Will Arnett en moet hij zijn grootste zwakte onder ogen zien. Voordat wij op het punt van openbaring zijn gekomen, bouwt regisseur Chris McKay een imposant plot op. Joker (ingesproken door Zach Galifianakis) is weer eens bezig om Gotham City te terroriseren en schakelt de hulp van zo’n beetje iedere superschurk in.

Iedereen haalt de schouders erover op. Hoe vaak heeft Joker dit soort dingen al geprobeerd? En hoe vaak is hij vervolgens tegengehouden door Batman? Maar als hij zijn plan onthult (iets met een bom waardoor de hele stad kan worden weggevaagd), slaat de paniek alsnog toe. Totdat Batman, zoals altijd, weer te hulp schiet. Voldaan van de reddingsmissie keert de superheld terug naar zijn grot, waar hij alleen wordt begroet door zijn butler Alfred (met de stem van Ralph Fiennes).

Batman houdt zich wel groot, diep van binnen hunkert hij naar gezelschap. Iemand met wie hij samen de misdaad kan bestrijden. Of relatiekomedies kan kijken. Hij heeft niet veel tijd om te zwelgen in zelfmedelijden, omdat het nieuwe hoofd van politie, Barbara Gordon (Rosario Dawson), bekendmaakt dat Batman niet langer meer solo tegen het gespuis van Gotham City moet vechten. Hij moet maar gaan samenwerken met de politie. De ego-centrische superheld ziet dit niet zitten.

The Lego Batman Movie is wel één van de leukste verfilmingen van de in zichzelf gekeerde superheld.

The Lego Batman Movie komt direct tot de zaken. Het is zo strak gefilmd en gemonteerd dat er geen greintje overbodig vet aan de botten zit. Terwijl Batman zich in de prachtige openingsscène uitleeft op de schurken, geeft hij gortdroog commentaar op de handelingen en streelt hij onafgebroken zijn ego. De grappendichtheid is de film erg hoog, met grappen die echt iets toevoegen aan de personages en plot. Heb je ooit Joker eens op het randje van huilen meegemaakt, op zo’n manier dat het grappig én zelfs een tikje ontroerend is? The Lego Batman Movie komt ermee weg.

Het is niet de meest diepgaande of serieuze benadering van Batman, noch bevat het de grimmige sfeer en actie van bijvoorbeeld The Dark Knight. The Lego Batman Movie is wel één van de leukste verfilmingen van de in zichzelf gekeerde superheld.

Chris McKay/Will Arnett en Rosario Dawson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.