https://www.imdb.com/title/tt0108778/mediaviewer/rm498803968

Friends

Zij moeten de beroemdste vriendengroep uit de geschiedenis van tv-series vormen: Ross (David Schwimmer), Monica (Courtney Cox), Rachel (Jennifer Aniston), Phoebe (Lisa Kudrow), Chandler (Matthew Perry) en Joey (Matt LeBlanc). Zes jong-volwassenen die compleet van elkaar verschillen en toch een hechte groep vormen. Het idee kwam van tv-makers David Crane en Marta Kauffman, die graag iets wilden maken wat was gebaseerd op hun eigen ervaringen als twintigers. Na heel veel uitproberen met verschillende scripts en acteurs ontstond het inmiddels legendarische Friends. Omdat ik in de beginjaren van de serie nog maar vijf was, ben ik laat begonnen met kijken.

Nu alle seizoenen op Netflix staan besloot ik het goed aan te pakken en de afleveringen vanaf het eerste seizoen in te halen. Ik beschouw Friends als serie om tussendoor te kijken, op avonden waarop ik verder niet zoveel te doen heb. Dan is het best lekker om een handvol episodes achter elkaar te kijken.

Er zijn legio redenen waarom Friends zo populair is geweest bij de kijkers, ik ben vooral gek op de humor van Chandler. Hij slaagt er elke aflevering weer in om met heerlijk irritante, sarcastische en cynische opmerkingen te komen. De één vindt het doodvermoeiend, de ander smult ervan. Onder die laag humor zit ook een gevoelig mens verstopt, wat zo nu en dan schoorvoetend naar voren stapt. De schrijvers waren naar verluidt zo diep onder de indruk van Perrys gevatte persoon, dat veel van zijn eigen grappen in de scripts werden verwerkt.

De titel, Friends, vat perfect samen waar de serie over gaat: zes vrienden die elkaar nog altijd blijven zien.

Maar de echte spil van Friends was toch wel de knipperlichtrelatie tussen Ross en Rachel. Al vroeg in de serie werd duidelijk hoe sterk Ross naar zijn grote liefde verlangt. Maar ja, zij zal hem toch niet zien zitten. Hij is immers de slungelige paleontoloog, zij is de verwende prinses uit het welgestelde gezin. Deze twee tegenpolen, dat gaat toch nooit samen? Ja en nee. Als koppel houden de twee het niet lang vol, zij gunnen elkaar evenmin een nieuwe liefde. Het is ongelooflijk, hoe kinderachtig de twee zich dan kunnen gedragen.

Dan heb je ook nog de neurotische Monica, de zweverige Phoebe en dommige Joey. Iedereen heeft gebreken, wat de personages menselijk maakt. Op het einde van de dag wordt er gezamenlijk koffie gedronken en kan iedereen (meestal) op elkaar rekenen. De titel, Friends, vat perfect samen waar de serie over gaat: zes vrienden die elkaar nog altijd blijven zien.

David Crane & Marta Kauffman/David Schwimmer en Jennifer Aniston

Een gedachte over “Friends

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.