https://www.imdb.com/title/tt3893538/mediaviewer/rm1606729728

Sonic Highways

In 2014 bestonden de Foo Fighters twintig jaar. Voor bandleider Dave Grohl de perfecte reden om hun creatieve proces eens flink om te gooien. Met Sonic Highways nodigt hij zowel het publiek als zijn medebandleden uit om acht verschillende steden te bezoeken. Daar zullen zij in acht verschillende geluidsstudio’s acht verschillende nummers opnemen. Grohls gedachte is dat de omgeving waar je muziek maakt altijd invloed heeft op het eindresultaat. Om erachter te komen wat voor muzikaals de steden (van Washington tot Nashville en Los Angeles) te bieden hebben, interviewt Grohl bekende muzikanten en producers. 

Willie Nelson, Dolly Parton, Joshua Homme, Steve Albini, Buddy Guy en nog veel meer vertellen over hun muziek en hun band met de stad. Grohl betrekt alle genres in zijn zoektocht, zodat Sonic Highways een verzameling van diverse stijlen wordt. Of het nou hard, zacht, rockend of dansbaar is maakt niet uit. Muziek is muziek.

Sonic Highways is deels een intrigerende reeks van muziekgeschiedenissen. Er komen fragmenten van concerten voorbij, zodat er een goeie indruk ontstaat over de muziekscene. Grohl is de immer enthousiaste onderzoeker wiens honger naar nieuwe muziek aanstekelijk werkt. Zo gaat hij naar Nashville voor een duik in de country. Of trekt hij naar de woestijn van Los Angeles, om te ontdekken hoe de snoeiharde punk zich ontwikkelde tot de broeierige stonerrock.

Grohl is niet alleen een zeer getalenteerd muzikant, hij is ook een bevlogen verteller die precies weet hoe hij zijn publiek moet meenemen.

Er moet natuurlijk ook muziek worden gemaakt. Het zijn de Foo Fighters die de nummers in elkaar spelen, Grohl krijgt het voor elkaar om gastmuzikanten mee te laten spelen (zeg maar eens “nee” tegen Grohls energie), zoals Joe Walsh en Rick Nielsen. Er wordt volop gejamd en ideeën gedeeld, terwijl iedereen steeds weer aan de nieuwe omgeving moet wennen. Vaste producer Butch Vig moet iedere keer de apparatuur opnieuw koppelen, de bandleden zoeken naar hun eigen plekje.

Deze twee aspecten van Sonic Highways, muziek maken en muziekgeschiedenis, komen mooi samen. Ze botsen nooit, verdringen elkaar niet, vormen een vanzelfsprekend geheel. Grohl is niet alleen een zeer getalenteerd muzikant, hij is ook een bevlogen verteller die precies weet hoe hij zijn publiek moet meenemen. Het enige wat ik zou kunnen opmerken, is dat de uiteindelijke nummers wel erg klinken als de rock zoals Foo Fighters maken. Van de invloed van de omgeving blijft alleen in de teksten wat over. Gezien de moeite die Grohl steekt in zijn muzikale onderzoekingen, is dat een tikje zonde. Het vormt een smetje op een fascinerende documentaireserie.

Dave Grohl & Foo Fighters

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.