http://www.cinemadelicatessen.nl/film/catvideofest-2020/

CatVideoFest 2020

Deze was vooral in het kader van “waarom ook niet”: CatVideoFest 2020. Anderhalf uur kattenfilmpjes kijken. Ik weet dat kattenfilmpjes helemaal hot zijn en miljoenen views en likes halen op sociale media. Als kattenpersoon zijnde vind ik katten ook superschattige beesten. Maar om er nou een festival aan te wijden…? Alleen al om die reden wilde ik gaan. Ik had van te voren gereserveerd en dat was goed ook, de zaal bleek uitverkocht. Als het gaat om andere films is de kaartverkoop niet vooruit te krijgen, de kaartjes voor een compilatie kattenfilmpjes zijn zo weg. Het is laagdrempelig en publieksvriendelijk, logisch dus dat er veel kinderen in de zaal zitten.

Ik vind het minder logisch dat er trailers van vrij dramatische films worden vertoond. Is het de bedoeling het publiek eerst in mineurstemming te krijgen, om met de kattenfilmpjes weer iedereen te laten lachen? Als het “festival” eindelijk begint maakt het zijn naam helemaal waar. Het is precies wat het is: filmpjes met katten.

De kattenfilmpjes zijn zo geplukt van YouTube of andere sites, soms met een speelduur van nog geen vijf seconden. Katten die door hun eigenaar worden aangespoord om gekke geluidjes te maken. Katten die vechten, slapen, met grote ogen in de camera staren, of de hoofdrol spelen in “drama’s”. Er zijn beroemde katten, de gewone huis-tuin-en-keuken katten, geanimeerde katten, zwerfkatten en huiskatten. Het is een beetje als Funniest Home Video’s, maar dan zonder de ingeblikte lach.CatVideoFest 2020 maakt een hoop goed door ook reclame te maken voor kattenopvang.

Hoe langer ik naar de filmpjes kijk, hoe meer ik worstel met twee tegenstrijdige emoties. Het is superaandoenlijk en hilarisch, maar ook, nou ja, schurend tegen het exploitieve. Neem de TikTok-gebruikster die haar kat meeneemt naar een winkel, om daar pakjes voor Halloween te passen. Dat zij reclame maakt voor de winkel lijkt mij duidelijk, ik betwijfel of de kat het wel zo fijn vindt. Die kan er natuurlijk weinig over zeggen. Als ik als kat gedwongen werd die stomme pakjes aan te trekken, zou ik er al lang vandoor zijn gegaan. Toch betrap ik mijzelf erop dat ik meer wil zien. Of graag zou willen zien.

CatVideoFest 2020 maakt een hoop goed door ook reclame te maken voor kattenopvang. Het is dus niet alleen grappig, er zit nog een serieuze ondertoon in. Desondanks blijf ik de dubbele gevoelens behouden. Is het geen dierenmishandeling om, puur voor de views, jouw kat zo te filmen? Misschien is dat weer overdreven. Hoe dan ook, mocht je zelf nieuwsgierig zijn geworden, het is aan te raden om een voorliefde voor katten te hebben. Anders kan het wel eens een vermoeiende zit worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.