https://www.imdb.com/title/tt0258000/mediaviewer/rm1329837569

Panic Room

Meg Altman (Jodie Foster) is pas gescheiden en trekt met haar dochter Sarah (Kristen Stewart) in een groot, statig herenhuis. Wat nog het meest de aandacht trekt, is een door de vorige eigenaar speciaal ingebouwde “paniekkamer”. Deze ruimte kan hermetisch worden afgesloten, heeft ventilatie en een aparte telefoonlijn om naar buiten te bellen. Meg en Sarah hebben al deze ruimte niet eens nodig, toch trekken zij hier in. De eerste nacht dringen drie inbrekers binnen. De grote goedzak Burnham (Forest Whitaker), de opgefokte Junior (Jared Leto) en de koele psychopaat Raoul (Dwight Yoakam).

Zodra Meg en Sarah doorhebben wat er aan de hand is vluchten zijn de paniekkamer in. Pas dan wordt hun duidelijk dat wat het trio zoekt juist in die paniekkamker is verstopt. De twee vrouwen weigeren de kamer te openen. De drie mannen weigeren zonder buit te vertrekken. Er staat iedereen een lange, moeizame nacht te wachten.

Het gegeven van Panic Room, heel erg losjes gebaseerd op Wait Until Dark, is niet spectaculair, dat maakt regisseur David Fincher weinig uit. Hij maakt er hoe dan ook een visueel feestje van. Hij laat de camera door het huis glijden, dwars door sleutelgaten, deuren, muren en huishoudelijke spullen. Hij maakt er een surreeël spookhuis van waar het kat-en-muisspel wordt uitgevochten. Het huis lijkt soms zelf op een personage dat de gebeurtenissen stilzwijgend aanschouwt. Dankzij de grote, lege ruimtes en de dreigende schaduwen, zou het niet misstaan als achtergrond in een verhaal van Edgar Allan Poe.[epq-quote align=”align-left”]Sferisch is het allemaal erg sterk, het duurt even voor Panic Room echt op gang komt.[/epq-quote]

Sferisch is het allemaal erg sterk, het duurt even voor Panic Room echt op gang komt. Pas als de spanningen tussen de inbrekers tot op ondraaglijke hoogte stijgen, krijgt de film scherpte. Junior blijkt niet alle precieze informatie te hebben gedeeld, wat weer kwaad bloed zet bij Raoul. De paniek van Meg en Sarah neemt toe als Sarah in een shock dreigt te raken (zij is heeft diabetes). Natuurlijk liggen de spullen om haar te redden buiten de paniekkamer. Sarah moet haar dochter redden tegen de opkomende shock én drie inbrekers.

Hoe mooi en angstaanjagend Panic Room er ook uitzet, het is niet Finchers beste film. Daarvoor ontbreekt het fantastische uit werken als Fight Club, of de diepgaande karakterstudie uit bijvoorbeeld The Social Network. Het voelt ook wat toneelachtig, met personages die op elkaar lopen te vitten, en het gebruik van één locatie. Maar Panic Room is ook niet slecht. Verre van. Ik beschouw het zelf als een mooi vormgegeven thriller, met vijf uitstekende acteurs.

David Fincher/Jodie Foster en Kristen Stewart

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.