https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/12/film-the-fast-and-the-furious-1523395-a1206255

The Fast and the Furious

Snelle auto’s, sexy vrouwen, Paul Walker en Vin Diesel. Ik denk dat ik The Fast and the Furious zo wel samenvat. Agent Brian O’Connor (Walker) moet infiltreren in de wereld van illegale straatraces. Iemand is namelijk bezig met een reeks gewelddadige overvallen en het vermoeden is dat de dader uit deze wereld komt. Brian komt Dominic Toretto (Diesel) tegen, een brute kracht met een voorliefde voor snelheid. Tussen de twee ontstaat vriendschap, al moeten Dominics kameraden niets van nieuweling Brian hebben. Dominics zusje Mia (Jordana Brewster) ziet hem zeker zitten. Brian moet nog steeds achter de overvallers aan en volgens zijn chef is Dominic de dader.

Er ontstaat zo een loyaliteitsconflict waarbij Brian zich moet afvragen welke kant hij kiest. Blijft hij trouw aan zijn vriendschap met Dominic? Of is de roep van de plicht luider en gaat hij hem inrekenen? Potentieel plotvoer voor een aangrijpend politiedrama, maar dat is niet wat The Fast and the Furious biedt.

Regisseur Rob Cohen laat Brians dilemma wel aan bod komen, de razendsnelle film is bovenal een verzameling mooi geschoten plaatjes. De camera komt bij de straatracers in de auto zitten om zo de snelheidsadrenaline over te brengen, er lopen opgepompte en halfnaakte figuren rond en op de achtergrond klinkt opzwepende hiphop. Zelfs Ja Rule komt even langs. Gelukkig is zijn aanwezigheid van heel korte duur.[epq-quote align=”align-left”]Het plaatje klopt. [/epq-quote]

Diesel heeft een lekker sterk charisma, is de spierbundel die je echt niet kwaad wil maken. Walker is veel meer de zorgeloze surferdude, de kerel die op het strand wacht tot er een prachtgolf opdoemt. Niet dat hij hier zo’n personage neerzet, het is de indruk die ik van hem krijg. Samen vormen zij een mooi en oprecht duo. Dat is ook nodig, want The Fast and the Furious wordt gedragen door hun chemie en die is solide. Het zijn geen steracteurs, Diesel en Walker passen perfect in de wereld die Cohen voor ogen heeft. Het plaatje klopt.

Ergens moest ik denken aan Bad Boys van Michael Bay. Ook zo gladjes, als een lange reclame voor Miami, maar minder hyperkinetisch en grafisch. Het is gewoon een lekkere wegkijker die niet pretendeert meer te zijn dan dat het is. Ik heb echt helemaal niets met auto’s, heb nul verstand van de techniek die onder de motorkap schuilt, toch weet The Fast and the Furious met zijn gelikte stijl de autowereld ontzettend cool te maken.

Rob Cohen/Vin Diesel en Paul Walker

Een gedachte over “The Fast and the Furious

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.