https://www.google.com/search?q=barrie+barista+en+het+einde+der+tijden&rlz=1C1CHBD_nlNL709NL710&sxsrf=ALeKk00-12n9xaKFcwV4aAODKGJ6FtKyLg:1595769535959&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjF2NXigOvqAhXOyKQKHXTiB6IQ_AUoAnoECAsQBA&biw=1600&bih=757#imgrc=1VE8OCNjcky5RM

Barrie Barista En Het Einde Der Tijden

Steffen Haars en Flip van der Kuil hebben zich nu echt wel bewezen als de meesters van überfoute absurdisme, met als voorlopig hoogtepunt Random Shit. Hoe verder? Nou, door de grenzen van smaak en fatsoen nóg meer te overtreden. Ziedaar de meesterlijke opvolger Barrie Barista En Het Einde Der Tijden. Henry van Loon speelt opnieuw de hoofdrol, ditmaal als de barista van een hippe koffietent. Gezien de wereld in de fik staat is het opmerkelijk dat mensen nog langskomen voor hun kopje koffie. In elke superkorte aflevering staan nieuwe gasten centraal, gespeeld door komieken of komische acteurs.

Steef Cuiper, Pieter Bouwman, Elize Schaap en Jelka van Houten, iedereen komt opdraven en laat zich voor lul zetten. Gijs Naber neemt daarin direct het voortouw. van Loons minieme, gortdroge mimiek contrasteert briljant met de apocalyptische toestanden die zich buiten afspelen. Dat alles en iedereen verbrand, wordt vermoord of verkracht, wil natuurlijk niet zeggen dat er niet betaald moet worden voor de koffie. Ook moet hij vaak duidelijk maken dat hij alleen koffie verkoopt. Dus geen water, bijvoorbeeld. Oh en er is een fooienpot.

Leuk ook dat de grappen door de personages worden bediscussieerd. Zo kan van Loon op stevige kritiek rekenen als hij zich als een Chinees voordoet. Compleet met pijnlijk accent en plakband om de ogen tot spleetjes te trekken. De klant, van Houten, neemt aanstoot aan deze stereotypering. Zij is zélf in China geweest en wat Barrie doet is zó racistisch! De grappen zijn ook zo intens bot dat het tegen het ongelooflijke aangrenst. Neem Bouwman die in de zaak komt foeteren over zijn vrouw, die hij dagelijks in elkaar slaat. Ik weet het, huiselijk geweld is niet om te lachen. Er wordt hier echter zo onbeschaamd tegen heilige huisjes getrapt, dat het stiekem grappig wordt. [epq-quote align=”align-left”]Er wordt hier echter zo onbeschaamd tegen heilige huisjes getrapt, dat het stiekem grappig wordt.[/epq-quote]

Niet alle critici waren te spreken over Barrie Barista En Het Einde Der Tijden. Te grof, smakeloos, niet leuk. Opvallend, want Random Shit zit in dezelfde humorstraat en werd beter beoordeeld. Voor mij is het grote verschil dat Haars en van der Kuil sneller tot de kern komen en dat de waan van Random Shit is vervangen door meer cynisme. Logisch. Het speelt zich af tijdens de apocalypse. Dan zijn er weinig redenen voor optimisme, lijkt mij.

Als de koffie geserveerd is, laten Haars en van der Kuil in hilarisch slow-motion zien hoe de klanten van Barries brouwsels genieten. Wanneer zij voldaan de koffiewinkel verlaten, leggen zij ofwel alsnog het loodje, ofwel hebben zij nieuwe inzichten opgedaan. Eén van de leukere series dit jaar.

Steffen Haars en Flip van der Kuil/Henry van Loon

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.