https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a19448958/christian-bale-habla-sobre-la-pelea-con-heath-ledger-en-el-caballero-oscuro/

The Dark Knight

Bij uitkomst deed The Dark Knight onophoudelijk de bioscoopkassa’s rinkelen. Een belangrijke reden voor zijn succes was niet eens de superheld zelf, maar zijn aartsrivaal de Joker. In deze titel wordt hij gespeeld door Heath Ledger, die een heel andere draai geeft aan de iconische schurk. Dit is niet de cartooneske versie van Jack Nicholson, nee, dit is een nihilistische en bombastische psychopaat, een gek die chaos wil zaaien. Want Gotham City verdient een goede schurk. Hij is die schurk en iedereen zal het weten ook. Batman speelt intussen nog altijd voor eigen rechter. Noch het publiek, noch de politie, noch het gespuis van Gotham City is daar nog van gediend.

Joker roept de maffia op tot de simpelste oplossing om van Batman af te komen: hem doden. Als niemand dat in zijn mars heeft doet hij het wel. Tegen betaling uiteraard. Maar het gaat Joker niet alleen om het doden van zijn tegenpool. Hij wil chaos, wanorde, explosies, geweld. Gotham City is zijn speelplek, Batman zijn speelpoppetje.

Moest Batman in Batman Begins strijd leveren tegen zijn eigen demonen, nu moet hij het gevecht aangaan met een ongrijpbare massamoordenaar. Nolan laat dit gevecht The Dark Knight domineren en gaandeweg escaleren. Het is voor het eerst dat Batman met een gelijkwaardige tegenstander te maken krijgt. Iemand die ook buiten de wet staat, maar zijn status gebruikt voor het slechte. Wat maakt hem eigenlijk zo anders dan Batman? Nolan roept zo een sinistere, beklemmende atmosfeer op. Was de voorganger nog een drama, dit vervolg is een aardedonkere actiefilm.[epq-quote align=”align-left”]Wat The Dark Knight pas écht duister maakt is dat onzeker blijft of Batman de confrontatie wel overleeft.[/epq-quote]

Wat The Dark Knight pas écht duister maakt is dat onzeker blijft of Batman de confrontatie wel overleeft. Nolan duwt de gemaskerde superheld wel heel stellig naar het uiterste randje van de afgrond. Zal Batman vallen? Heeft hij net als iedereen een breekpunt? Zo ja, kan de Joker dat punt dan bereiken? Wat zal er dan gebeuren? Wat als Gotham City zijn redder van de sokkel ziet vallen? Of, nog erger, helemaal verliest?

Batman Begins bouwde de vertoornde superheld opnieuw op, het vervolg moest alles naar een nog hoger niveau tillen. Nolan kwijtte zich perfect van zijn taak en heeft met The Dark Knight de stripsuperheld definitief volwassen gemaakt. Oh en alle lof voor Christian Bale in de hoofdrol, het is Ledger die dit deel echt perfectioneert. Hij heeft het succes trouwens nooit mogen meemaken, kort na de opnames stierf hij door een ongelukkige combinatie van medicijnen.

Christopher Nolan/Christian Bale en Heath Ledger

Een gedachte over “The Dark Knight

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.