https://www.imdb.com/title/tt0372784/mediaviewer/rm107917312

Batman Begins

Een man in vleermuispak bestrijdt de misdaad. Dat vat, kort door de bocht, de enigmatische Batman wel samen. Tim Burton wist met Batman dit gegeven geloofwaardig uit te werken, decennia later waagde Christopher Nolan zich aan de gemaskerde superheld. Met als resultaat het dramatische en meeslepende Batman Begins. Bruce Wayne (Christian Bale) ervaart op jonge leeftijd een traumatische ervaring met vleermuizen. Diezelfde avond is hij er getuige van hoe zijn ouders worden doodgeschoten. Bruce zweert wraak. Niet alleen op de moordenaar van zijn ouders, maar op al het gespuis van Gotham City.

Hij ondergaat een rigoreuze training onder het toeziend oog van Henri Ducard (Liam Neeson), die hoort bij de groep van Ra’s Al Ghul. Tijdens de training raakt Bruce in conflict met de principes van de groep en vlucht terug naar Gotham City. Daar richt hij zijn hoofdkwartier in en concentreert hij zich op één doel: Gotham City bevrijden van alle misdaad. Hij wordt geholpen door butler Alfred (Michael Caine), agent Gordon (Gary Oldman) en wapenexpert Lucius Fox (Morgan Freeman).

Was Batman één en al gotiek, Batman Begins kent een meer realistische, dramatische benadering. Nolan verbeeldt Gotham City als metropolis, een grootse wereldstad en bouwt het verhaal vanaf het begin op, laat ons zien waarom Bruce ervoor koos om het in zijn eentje tegen de onderwereld op te nemen. Bales vertolking van de superheld is subliem. Ik geloof oprecht dat “zijn” Bruce problemen heeft, met zichzelf in de knoop zit na de moord op zijn ouders. Hij had iets kunnen doen, toch? Het verdriet, de pijn en woede, Bruce straalt het uit. Wat hij van Ducard leert, is om al die emoties te kanaliseren en voor een nobeler doel te gebruiken.[epq-quote align=”align-left”]Het gaat niet meer over een man in vleermuispak, maar over een getroebleerde geest die met zichzelf in het reine wil komen.[/epq-quote]

Een superheld hoort ook superschurken tegenover zich te krijgen. Bruce moet het opnemen tegen tegen de gestoorde dokter Jonathan Crane (Cillian Murphy) en Ra’s Al Ghul is ook niet nog klaar met hem. Nolan laat alles samenkomen in een apocalyptische finale waarin de gotiek en het drama elkaar ontmoeten.

Batman Begins duikt diep in de psychologie van Bruce en zijn alter ego. Het gaat niet meer over een man in vleermuispak, maar over een getroebleerde geest die met zichzelf in het reine wil komen. Dat maakt deze Batman niet alleen cool, maar ook angstig. Het personage, de legende is opnieuw opgebouwd, het opstapje neergezet. Tijd voor het vervolg.

Christopher Nolan/Christian Bale en Liam Neeson

Een gedachte over “Batman Begins

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.