https://www.imdb.com/title/tt7367960/mediaviewer/rm1714844928

Checkered Ninja

Ik mocht voor Just Film weer een film bespreken. Ditmaal een van oorsprong Deense titel die, als ik het mag geloven, een groot succes is in eigen land. De film heet Checkered Ninja, een animatiefilm van komiek Anders Matthesen. Het begin is messcherp. De gewetenloze zaken Philip Eberfro komt een kijkje nemen in een Thaise “fabriek”, waar kinderarbeiders ninja-poppen maken. Als de baas een jongetje afranselt met een stok, maant Philip hem direct om te stoppen. Niet om het afranselen tegen te houden, nee, hij gaat zelf door met slaan. Doodgemoedereerd verlaat daarna hij de fabriek, niet wetende dat één van de poppen bezeten is door de geest van een ninja.

Deze pop komt terecht bij Aske, een tienerjongen die op school wordt gepest door Glenn. Thuis is hij slachtoffer van de “grappen” van zijn stiefbroer Sune. Als Aske ontdekt dat zijn pop kan praten en vechten, sluiten de twee een deal: de ninja helpt Aske om voor zichzelf op te komen, Aske helpt de ninja met wraak op Philip. Maar is die wraak wel echt de oplossing? Aske heeft zijn twijfels, de pop is zeker van zijn zaak.

Checkered Ninja doet niets nieuws met de animatie, de personages of het verhaal, het werkt wel erg goed als antidotum tegen de waan van vandaag. Jorn, Askes stiefvader, maakt een seksueel getinte opmerking over het meisje waar Aske verliefd op is. Stewart, Askes oom, heeft een drugsverleden waar hij uitvoerig over praat. Omdat niemand Aske gelooft wanneer hij beweert dat zijn pop leeft, komt hij zelfs kort in het gesticht terecht. Het einde deelt nog een vette knipoog uit naar het superheldengenre. Matthesen houdt de teugels strak, neemt geen omwegen, komt meteen tot de kern en vuurt een hoge grapdichtheid op zijn publiek af.Zelden kom ik nog een film tegen die zo kundig satire en drama aaneen smeed.

Zelden kom ik nog een film tegen die zo kundig satire en drama aaneen smeed. De grappen hebben een sterk polariserend karakter, ik weet zeker dat Matthesens botte humor niet door iedereen wordt gewaardeerd. Ik heb ervan genoten. Heerlijk, hoe Matthesen de grenzen opzoekt, doodleuk over heilige huisjes dendert. Dan kan ik zelfs de achterlijke hiphop als filmmuziek nog waarderen. Knap ook dat Aske overeind blijft als volwaardig personage en zowaar ontwikkeling doormaakt.

Wel een waarschuwing: de grappen zijn veel te donker voor het jonge publiek. Laat je niet misleiden door het kleurrijke uiterlijk van de film, noch door het tieneruniversum waarin het verhaal zich afspeelt, Checkered Ninja is bedoeld voor volwassenen.

Anders Thomassen & Thobjorn Christoffersen/Anders Matthesen en Alfred Bjerre Larsen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.