https://www.imdb.com/title/tt0114369/mediaviewer/rm4025124608

Se7en

In Se7en is een creatieve seriemoordenaar actief. De John Doe gaat de zeven zondes af en ensceneert ze op groteske wijze. Detectives Somerset (Morgan Freeman) en Mills (Brad Pitt) zijn belast met het onderzoek. Somerset is nog maar een paar dagen van zijn pensioen verwijderd, Mills is het idealistische groentje. Somerset is de boekenwurm, Mills observeert de plaats delict om aanwijzingen te vinden. Zij zijn tegenpolen die eerst hard botsen, hun vastberadenheid om de enigmatische moordenaar op te pakken brengt hen nader tot elkaar. Se7en is op het eerste gezicht traditioneel opgezet, toch is het een opvallende thriller.

Scenarist Andrew Kevin Walker had een meer pure benadering kunnen kiezen, de moordplot de hoofdtoon laten zetten. Hij geeft de personages echter opvallend veel ruimte, neemt in zijn script uitgebreid de tijd om ons te laten zien wie zij zijn. Mills is getrouwd met de huiselijke Tracy (Gwyneth Paltrow), heeft twee honden waarmee hij na het werk dolt en gelooft (nog) in de goedheid van de mens. Somerset is rijper, volwassener, geduldiger en cynischer. Hij had ooit een relatie, nu woont hij alleen, met als enig gezelschap een metronoom die hem in slaap tikt.

Het zijn details die in de gemiddelde thriller geen spanning opwekken en de plot niet vooruitduwen. Walker heeft daar een broertje dood aan. Dit zijn de personages die ons door het sombere verhaal moeten leiden. Somerset en Mills geven ons nog een emotioneel anker in de verrotte wereld van Se7en. De kans is groot dat met minder uitgewerkte personages de nihilistische toon vervreemdend zou hebben gewerkt.[epq-quote align=”align-left”]Met deze horrorthriller is één van de betere moordmysteries in elkaar gefilmd.[/epq-quote]

De plot wordt intussen geen tel uit het oog verloren, met elke moord wordt de spanning opgeschroefd. Wat voor gruwelijke creatie heeft de moordenaar nu weer bedacht en opgezet? Helemaal verrassend is het moment waarop de John Doe het politiebureau binnenwandelt en mededeelt dat er nog twee lichamen zijn. Hij brengt Somerset en Mills, op zijn voorwaarden, naar die lichamen. Wat gaat er gebeuren? Het brengt ons naar de legendarische, gedurfde ontknoping waarmee het cirkeltje wordt afgesloten.

Regisseur David Fincher had na het debacle van Alien 3 even zijn buik vol van films. Maar het script van Se7en zat zo ingenieus in elkaar dat hij alsnog de regiestoel accepteerde. De studio eistte nog een ander einde, Fincher ging alleen akkoord met het originele slot. Hetzelfde gold voor Pitt. Gelukkig maar. Met deze horrorthriller is één van de betere moordmysteries gefilmd. Werkelijk alles klopt aan dit donkere meesterwerk.

David Fincher/Brad Pitt en Morgan Freeman

4 gedachten over “Se7en

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.