https://www.imdb.com/title/tt0416449/mediaviewer/rm827503361

300

“THIS IS SPARTA!” brult koning Leonidas (Gerard Butler), waarop hij de Perzische boodschapper een felle trap tegen zijn borst geeft. De arme man valt in slowmotion zijn dood tegemoet in een hele diepte put. Om de situatie van context te voorzien, het is 480 BC en Leonidas is de koning van de Spartanen. De God-koning Xerxes (Rodrigo Santoro) is bezig om de wereld te veroveren en Sparta moet en zal hij op de knieën krijgen. De gedoemde boodschapper is gekomen om Leonidas en zijn volk met zoete woorden te bekeren, maar moet zijn bezoek dus met de dood bekopen. De ware Spartaan is op zoek naar een waardige tegenstander.

Sterven aan de zijde van de koning is de hoogst behaalde eer. Dat Xerxes als onverslaanbaar wordt gezien is vooral een uitdaging. Leonidas verzamelt 300 man, vol goede moed vertrekken zij naar de bergpas Thermopylae. Eens zien wie die Xerxes nou eigenlijk is.

De plot is gebaseerd op het echte gevecht wat koning Leonidas met zijn legertje uitvocht, de verhalen hebben zich ontwikkeld tot mythes waar dankbaar uit is geput. Tekenaar Frank Miller verwerkte de epische gevechten in het stripboek 300, regisseur Zack Snyder verfilmde het onder de gelijknamige titel. De al genoemde scène met de boodschapper vat de toon perfect samen. Verwacht geen genuanceerde geschiedenisles, 300 is een brute film met maar één doel: de kijker laten deelnemen aan de barbaarse strijd vol testosteron.Snyder maakt van 300 een reeks hallucinaire, bombastische schilderijen.

Snyder maakt van 300 een reeks hallucinaire, bombastische schilderijen. Zie hoe Leonidas in de stromende regen naar de zinkende Perzische oorlogsschepen kijkt. De druppels vallen niet, ze beuken furieus op de koning en zijn schild. De achtergrond is zo donker dat het wit van de druppels nog scherper wordt aangezet. De wolf waartegen hij in het begin vecht, lijkt zo weggelopen uit de hel. Als de Spartanen vechten maakt Snyder er een bloedballet van met lange shots, waarbij hij de actie afwisselend vertraagd en versneld. Hoe bloederig en grof het ook wordt, het heeft een hypnotiserend effect.

De ster van 300, Butler, is perfect als de nietsontziende Leonidas. Niet alleen fysiek ziet hij er indrukwekkend uit, hij heeft ook het vuur om de koning overtuigend te spelen. Tegenover Xerxes is hij een klein mannetje, dat maakt hem echt niets uit. Dat voel je. Er zit een stevig temperament in hem. Wanneer hij bevelen brult volg je hem. Hoe dan ook. Als hij “TONIGHT, WE DINE IN HELL!” schreeuwt, krijg ik bijna zin om zelf het zwaard en schild op te pakken. Ik zou het nauwelijks een paar tellen volhouden, ik sterf wél aan Leonidas’ zijde. “THIS IS SPARTA!” Dat wij dat maar weten.

Zack Snyder/Gerard Butler en Lena Headey

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.