The Gentlemen

Met The Gentlemen keert Guy Ritchie terug naar voor hem bekend terrein: de gelikte, gewelddadige gangsterfilm vol galgenhumor en onverwachte plotbochten. Ray (Charlie Hunnam) krijgt bezoek van roddeljournalist Fletcher (Hugh Grant). Fletcher heeft van zijn baas opdracht gekregen om Rays baas Michael Pearson (Matthew McConaughey) helemaal kapot te schrijven. Fletcher is best bereid om Michael met rust te laten, alleen hangt daar wel een prijskaartje aan vast: 20 miljoen pond. Ray wil graag weten wat Fletchers baas tegen Michael heeft én waarom hij over de brug zou moeten komen.

Fletcher, een zelfbenoemd “storyteller”, doet maar al te graag zijn verhaal. Hij heeft het zelfs al verwerkt in een script, mocht de filmwereld belangstelling tonen, en lardeert zijn bloemrijke uiteenzetting vol filmische termen. Het begint met Michael, de hardvochtige gangster met een bloeiende handel in marihuana. Hij wil zijn zaak overdragen aan Matthew (Jeremy Strong), die vindt dat Michaels vraagprijs een tikje hoog is.

Heel toevallig wordt één van Michaels “farms” overvallen door een groep jonge, professionele vechters. Hun trainer is de ruwe, doch gewetensvolle Coach (Collin Farrell), die de jongens juist op het rechte pad wil krijgen. Dan is er ook nog de heethoofdige Dry Eye (Henry Golding). Hij wil boven de gangstervoedselketen staan en gaat over lijken om dat te bereiken. Ook hij wil graag Michaels zaak overnemen. Alleen is zijn vraagprijs te laag en wimpelt Michael hem geërgerd af. Dry Eye pikt dit niet en zweert wraak.Het leukste personage uit The Gentlemen is Fletcher.

Het leukste personage uit The Gentlemen is Fletcher. Deze keer speelt Grant eens niet de mooie jongen, maar een slinkse journalist die chantagemiddelen gebruikt om zijn zin te krijgen. Gekleed in opzichtige jas is hij hilarisch als de bloedirritante roddelreporter. Hij is niet het type dat zich zomaar laat wegsturen, zeker als er geld te verdienen valt, dus Ray zal grommend moeten luisteren naar wat hij te vertellen heeft. McConaughey is ook op dreef als geharde gangster. Hij is één en al zaken, maar flipt de pan uit als iemand naar zijn vrouw Rosalind (Michelle Dockery) wijst.

Ritchie, die zich met minder succes ook aan andere genres waagde, laat zijn personages knetterhard botsen en knoopt de plotlijntjes samen een onnavolgbare brij van complotten en slimmigheden. Zelfs bijpersonages die niets van doen hebben met de plot kunnen onbedoeld invloed krijgen op het verloop van het verhaal. Nieuw of hoogstaand is het allerminst, Ritchie speelt leentjebuur bij Quentin Tarantino en herhaalt hetzelfde trucje van Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch.. Toch blijft het heerlijk amusant om naar te kijken.

Guy Ritchie/Hugh Grant en Charlie Hunnam

 

Een gedachte over “The Gentlemen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.