Les Misérables (2019)

In het zaaltje van Kriterion zit iemand grappig bedoelde opmerkingen te maken tijdens de reclamespotjes en trailers. Ik krijg de zenuwen van zulke bezoekers. Hopelijk houdt hij zijn smoel als de hoofdfilm, Les Misérables, begint. Afgezien van lovende kritieken weet ik weinig af van dit Franse drama. Iets met achterstandswijken en de politie. Agent Ruiz (Damien Bonnard) is naar de probleemwijk Montfermeil vertrokken om daar de orde te handhaven. Op zijn eerste dag wordt hij rondgeleid door collega’s Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga). De buurt gaat gebukt onder armoede, drugsgebruik en geweld.

Regisseur Ladj Ly laat ons in grofweg het eerste kwartier zien hoe Chris en Gwada te werk gaan. Chris is de uitgesproken arrogante macho, het type dat met genoegen een groepje minderjarige meisjes fouilleert. Gwada is de stille observeerder. Als het echter moet staat hij klaar om rubberen kogels af te schieten.

Het gaat deze dag mis als de agenten betrokken raken bij de zoektocht naar een vermiste leeuwenwelp. De dader is de piepjonge Issa (Issa Perica). Het drietal wil hem oppakken maar Issa’s vriendjes laten dat niet zomaar gebeuren. Er ontstaat tumult en Gwada schiet per abuis op Issa. Het allerergste is dat de misstap is opgenomen door een drone. Gwada en Chris willen die drone ten koste van alles in handen krijgen en worden steeds verder in het nauw gedreven. Beetje bij beetje verliezen zij de controle over de situatie. De grenzen tussen de echte wet en die van Montfermeil vervagen. Is Ruiz bereid om mee te gaan in de cowboypraktijken? Is dit wel zijn wereld?[epq-quote align=”align-left”]Zal de vicueuze geweldscirkel doorbroken worden?[/epq-quote]

De reeds heersende spanningen stijgen tot een ondraaglijk kookpunt en het is wachten tot regisseur Ladj Ly die spanningen tot ontlading laat komen. Daar wacht hij geduldig mee. Eerst moeten er nog andere dubieuze figuren langskomen die elk een deel van Montfermeil in handen hebben. Ook daarna lijkt alles met een sisser af te lopen. Met een prachtig shot wekt Ly de indruk dat het hachelijke avontuur inderdaad klaar is. Maar dan moet de finale nog komen.

De volgende dag is het alsnog raak en worden de agenten belaagd door kinderen. Het heeft even geduurd, alle uitgesponnen lijntjes komen samen in een verhitte, hallucinaire apotheose. Ruiz en Issa komen tegenover elkaar te staan. De agent met een geweten en het jochie dat werd neergeschoten. Zal de vicueuze geweldscirkel doorbroken worden? Of gaat het door tot er niemand overblijft?

Ladj Ly/Damien Bonnard en Alexis Menanti

 

Een gedachte over “Les Misérables (2019)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.