https://www.imdb.com/title/tt0082971/mediaviewer/rm2308017408

Raiders of the Lost Ark

Uitgeput van het filmische avontuur van Star Wars IV: A New Hope, trok George Lucas zich samen met partner in crime Steven Spielberg terug naar Hawaii. Op het strand, bouwend aan een zandkasteel, zei Spielberg dat hij dolgraag een James Bond-film wilde regisseren. Lucas had iets leukers in gedachte: een ouderwetse avonturenfilm, met als hoofdpersonage archeoloog Indiana Jones. Ziedaar de geboorte van Raiders of the Lost Ark. “Indy”, zoals we kunnen zien in de opwindende beginscènes, is niet bang voor onbekende grotten, op hem afrollende stenen of verborgen valstrikken. 

Zijn hulp is nodig als blijkt dat de Duitsers weten waar de Ark des Verbonds ligt. Ofwel, de kist waarin de Tien Geboden opgeborgen liggen. De Ark des Verbonds schijnt een bovenaardse kracht te herbergen en Duitsland wil die kracht maar al te graag inzetten voor de oorlog. Indiana is meer dan bereid om de Ark des Verbonds van de Duitsers te “stelen”. Met zijn zweep en bijgestaan door oude vlam Marion (Karen Allen) en de vriendelijke Sallah (John Rhys-Davies), gaat hij het gevaar tegemoet.

Spielberg geeft met zijn regie Raiders of the Lost Ark jongensachtige schwung. Als geen ander weet hij de grens van het griezelige op te zoeken en daar net overheen te gaan. Indiana moet behoorlijk wat klappen incasseren en wordt geconfronteerd met zijn grootste angst: slangen. Als hij in de tombe vol slangen zit, ziet hij er ineens niet meer zo heldhaftig uit. Het is soms zelfs de vraag of hij en zijn kameraden de beproevingen overleven. Spielberg wilde James Bond regisseren, Raiders of the Lost Ark is complexer, menselijker, snijdt dieper en is donkerder dan de spionageavonturen van de Engelse geheim agent.[epq-quote align=”align-left”]Alleen Ford kan Indiana voorzien van een coole doch warme uitstraling, inclusief het juiste vleugje arrogantie.[/epq-quote]

Dan is er nog Harrison Ford als Indiana. Ik weet zeker dat hij de enige geschikte acteur is om de schatzoekende held te spelen. Alleen Ford kan Indiana voorzien van een coole doch warme uitstraling, inclusief het juiste vleugje arrogantie. Allen is voortreffelijk als de sterke, stoere vrouw, nog steeds hunkerend naar zijn liefde. Zij is niet slechts oogsnoep, het meisje in nood dat gered moet worden en er gewoon is om mooi te wezen. Zij is een volwaardig personage, iemand die de cynische Indiana tegengas kan geven.

Het is Lucas goed afgegaan als bedenker en producent van de film. Ik denk ook dat hij het helemaal niet erg vond om ditmaal de regie over te laten aan Spielberg. Waar zandkastelen bouwen niet goed voor kan zijn.

Steven Spielberg/Harrison Ford en Karen Allen

 

2 gedachten over “Raiders of the Lost Ark

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.