https://www.imdb.com/title/tt1119646/mediaviewer/rm419810304

The Hangover

Vier kerels gaan naar Las Vegas voor een vrijgezellenfeest, de volgende dag wordt iedereen wakker met een ongenadig harde kater. Wat is er in godsnaam gebeurd? Waar is de bruidegom? De drie resterende vrienden gaan hun sporen na en ontdekken dat ze wel érg ver heen zijn geweest. The Hangover volgt het groepje in de meest idiote en absurde situaties, waarbij je je afvraagt waar scenaristen Jon Lucas en Scott Moore inspiratie vandaan haalden. Zo vinden de mannen na hun wilde feest een tijger in hun badkamer, een baby in de kledingkast, is Stu (Ed Helms) zijn tand kwijt en komen zij Mike Tyson tegen.

Phil (Bradley Cooper) heeft een polsbandje van het ziekenhuis. De omstandigheden zijn zó willekeurig, dat het lijkt of de makers wat flauwigheden uit de hoge hoed trokken en zo hoopten om iets samenhangends te produceren. Hoe hebben de mannen in hemelsnaam die tijger op hun hotelkamer gekregen? Hoezo hebben ze nog geen last gehad met de politie in verband met het kind? Wonderlijkbaarlijk genoeg vallen de stukjes op hun plek.

Nog afgezien van het onvoorspelbare absurdisme, komt de humor van de wereldvreemde Alan, perfect gespeeld door Zach Galifianakis. Alan verstaat de kunst om precies de verkeerde dingen op de verkeerde momenten te zeggen, met als onbetwist hoogtepunt de scène met de Holocaustring. In het begin wordt al duidelijk gemaakt dat niet iedereen op zijn aanwezigheid zat te wachten. Natuurlijk wordt er tijdens het idiote avontuur alsnog met hem gesympathiseerd. Zelfs macho Phil krijgt medelijden met hem. Maar man, Alan staat garant voor briljant gestoorde opmerkingen en acties.Al is het een mannenfilm, ik weet zeker dat The Hangover door zowel mannen als vrouwen gewaardeerd kan worden.

Bij uitkomst deed The Hangover de kassa’s rinkelen en kon de film rekenen op een sterke fanschare. Er zitten heerlijk ongemakkelijke scènes in, waarin botte grappen de boventoon voeren. Het is geen film die mij van begin tot eind de slappe lach geeft, het is wel erg lekker om naar te kijken. Ik weet hoe het afloopt, het heeft een sterke herkijkwaarde. Al is het een mannenfilm, ik weet zeker dat The Hangover door zowel mannen als vrouwen gewaardeerd kan worden.

Puur gekeken naar de plot zou The Hangover een gemiddelde, flauwe komedie kunnen zijn geworden. In handen van regisseur Philip Todd en met acteurs Ed Helms, Bradley Cooper, Justin Bartha en Zach Galifianakis is deze film een gedenkwaardige flauwe komedie geworden. Blijf na afloop trouwens nog kijken naar de foto’s. Dan weet je pas écht wat het drietal heeft meegemaakt. (Al vind ik dat het allemaal nog meevalt…)

Todd Philips/Bradley Cooper en Zach Galifianakis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.