https://www.imdb.com/title/tt0387898/mediaviewer/rm82090240

Caché

Regisseur Michael Haneke heeft naam gemaakt met precies geregisseerde films die verstoken zijn van snelle montage of opwindende geluidsband. Geen denken aan dat hij naar een hogere versnelling schakelt of speciale effecten gebruikt. Caché kan als zijn beklemmendste en meest statische werk worden gezien. In deze film krijgt het echtpaar Georges en Anne (Daniel Auteuil en Juliette Binoche) te maken met een vreemde stalker. Iemand maakt urenlange filmopnames van hun huis en laat de banden achter bij de voordeur. Georges haalt er aanvankelijk zijn schouders over op. Er worden opnames van het huis gemaakt.

Nou en? Anne is er minder gerust op. Als er meer banden komen voelt Georges zich gedwongen tot een bekentenis. Het zou goed kunnen dat hij weet wie de stalker is. De antwoorden liggen bij een jeugdzonde die hem na al die jaren komt inhalen. Toen Georges nog bij zijn ouders op de boerderij woonde, namen zij de verweesde Majid in huis. Georges zag Majid als ongewenste indringer en haalde hem over tot het plegen van een bloedige daad. Daarna verklikte hij hem bij zijn ouders.

Mondjesmaat biecht Georges aan Anne op welke streek hij Majid heeft geflikt. Zij zoekt door de spanningen troost bij familievriend Pierre (Daniel Duval). Zoon Pierrot (Lester Makedonsky) vermoedt dat dit “getroost” een verhulde affaire is en begint te rebelleren. Georges leven verkuimelt waar hij bij staat. Majid kreeg nooit de kans iets van zijn leven te maken, Georges heeft hem dat afgepakt. Is dat waar allemaal het om draait? Wil Majid na al die jaren wraak nemen?[epq-quote align=”align-left”]Caché is een ijskoud thrillerbad waar geduld voor wordt gevraagd.[/epq-quote]

Critici stonden destijds klaar om hun eigen interpretatie van Cahcé te geven. De film zou gaan over het bloedige verleden van het kolonialisme en hoe dat gewelddadige verleden nog altijd onder het tapijt wordt geveegd. Het is een plausibele invulling van de film. De kern van Caché draait immers om een botsing tussen de blanke man en de immigrant, waarbij de blanke man weigert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn beschamende daad. Er wordt ook aandacht geschonken aan de slachtpartij in Parijs van 1961, toen honderden Algerijnen werden vermoord. Een gruweldaad waar Frankrijk de ogen voor sloot. Net zoals Georges het niet kan opbrengen om te vertellen wat hij Majid heeft aangedaan.

Caché is een ijskoud thrillerbad waar geduld voor wordt gevraagd. Door de langdurige shots zit er weinig dynamiek in de film en echt sluitende antwoorden worden niet gegeven. Tenzij het laatste shot goed in de gaten wordt gehouden. Met name de linker bovenkant van het scherm. Daar licht Haneke, heel misschien, een tipje van de sluier.

Michael Haneke/Daniel Auteuil en Juliette Binoche

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.