https://www.imdb.com/title/tt0084865/mediaviewer/rm2385911808

Victor Victoria

Ik heb, op The Rocky Horror Picture Show na, weinig met musicals. Victor Victoria, die per toeval in mijn studio belandde, zou ik dan ook niet zo snel opzetten. Maar de premisse maakte mij toch nieuwsgierig. Zangeres Victoria Grant (Julie Andrews) zoekt werk maar komt nergens aan de bak. Entertainer Carole “Todd” Toddy (Robert Preston) wordt ontslagen bij een nachtclub. Als de twee elkaar ontmoeten bedenkt Todd een opmerkelijk plan. Victoria zou kunnen doen alsof zij een man is genaamd Victor, die doet alsof hij een vrouw is, en in die hoedanigheid optreedt. Het plan is erg gezocht en risicovol. Hoe kan Victoria, met haar hoge zangstem, geloofwaardig als man voor de dag komen?

Om te beginnen knipt Todd Victoria’s haar kort en treedt hij naar voren als haar agent. In haar nieuwe verschijning doet Victoria nog het meest denken aan een feminime versie van David Bowie. Het werkt wel: iedereen gelooft dat zij een hij is. Maar dan geeft macho King Marchand (James Garner) een onverwacht ingewikkelde draai aan de plot.

Hij denkt eerst dat Victoria een vrouw is. Tot zij tijdens haar act haar korte coupe laat zien en zo het publiek doet geloven dat zij een man is. Dit brengt Marchand in verwarring. Hij valt op vrouwen. Niet wetende dat het eigenlijk Victoria is waar zijn hart sneller van klopt, vraagt hij zich af of hij homoseksueel is. Het is geen gedachte waar hij vrolijk van wordt. Victoria zou het liefst open kaart spelen, maar dan verliest zij de act. Intussen verlekkert Todd zich aan Bernstein (Alex Karras), de assistent van Marchand. Norma Cassady (Lesley Ann Warren), het oogsnoepje van Marchand, weet zeker dat Victoria een kerel is en begint haar direct te versieren.[epq-quote align=”align-left”]Victor Victoria is een verrukkelijke hutspot van misverstanden, een heerlijke komedie die laat lachen en doet nadenken.[/epq-quote]

Marchand heeft helemaal niets tegen homo’s, desondanks voelt hij zich alles behalve comfortabel bij Victoria’s kunstje. Zij daarentegen geniet ervan om als kerel behandeld te worden. Ineens gaan er deuren open en wordt zij met meer respect behandeld. Maar ja, stel dat ze zouden samenwonen, dan denkt iedereen dat Marchand op mannen valt. Dat is niet zijn bedoeling. Hoe dit op te lossen? Kan dit wel worden opgelost? Wie moet een stap terug doen? Is dat nodig?

Victor Victoria is een verrukkelijke hutspot van misverstanden, een heerlijke komedie die laat lachen en doet nadenken. Zonder te zwaaien met een moralistisch vingertje plaatst regisseur Blake Edwards vraagtekens bij genderidentiteit. Dit is één van de weinige films waarbij ik genoot van elke minuut. Dat er liedjes worden gezongen neem ik maar voor lief.

Blake Edwards/Julie Andrews en James Garner

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.