https://www.imdb.com/title/tt0433383/mediaviewer/rm1344968704

Good Night, and Good Luck.

Good Night, and Good Luck. speelt zich af tijdens de beruchte communistenjacht van Joseph McCarthy. Nieuwszender CBS is de paranoïde angst spuugzat. Verslaggever Edward R. Murrow (David Strathairn) en zijn producer Fred Friendly (George Clooney) besluiten om tegen de angststroom in te gaan. Ze haken in op het nieuwsgeval over officier Milo Radulovich. Er zouden familieleden of vrienden van hem zijn die sympathiseren met communisten. Hij is ondervraagt. maar weigert namen te noemen. en is daarom uit het leger gezet. Als Edward en Fred ontdekken dat het proces onzuiver is, besluiten zij de zaak aan te kaarten.

Baas Sig Mickelsen (Jeff Daniels) zet er vette vraagtekens bij, desondanks geeft hij het duo de kans er iets van te maken. Het publiek smult van het item. Waarom zitten de bewijzen over Milo’s vermeende communistische vrienden danwel familieleden in een gesloten envelop? Waarom hangt er een dikke deken van geheimzinnigheid over de zaak? Fred en Edward voeren de druk op en krijgen zowaar weerwoord van McCarthy.

Gefilmd in sfeervol zwart-wit, met personages die door elkaar praten en consequent onder druk staan, neemt Good Night, and Good Luck. ons mee naar de hectiek van de nieuwsredactie in de jaren vijftig. Er wordt volop gerookt, filmsterren als Mickey Rooney zijn hotter dan hot en iedereen is zich bewust van het “rode gevaar”. Het sluimerende communisme is de motor van de plot, duwt de film vooruit, hangt als het zwaard van Damokles boven de personages. De angst is zo sterk dat het smoort effect krijgt. Zo wordt nieuwslezer Don Hollenbeck (Ray Wise) in een subplot systematisch afgekraakt door recensent Jack O’Brien. Hij beschuldgit Don onophoudelijk van “nieuwsverdraaiing” en communistische sympathieën. Dit krijgt een dramatische wending als Don Edward smeekt om ook Jack eens de waarheid te vertellen.Good Night, and Good Luck. is een scherpe film over een periode vol angst.

Onnodiger is de subplot over het journalistenechtpaar Joe Wershba (Robert Downey Jr.) en Shirley Wershba (Patricia Clarkson). De regel op de redactievloer is dat er geen getrouwde stellen mogen werken. De “spanning” of hun huwelijk wordt ontdekt voelt wat ongepast in deze politieke film. Het voegt niets toe en werkt afleidend.

Good Night, and Good Luck. is een scherpe film over een periode vol angst. Het maakt gehakt van McCarthey en roept op om zelf kritisch na te denken. Ook het medium tv mag rekenen op flinke kritiek. Als het slechts voor amusement is bestemd, wordt het gereduceerd tot een bak vol draden, aldus Fred. Tv heeft ook de verantwoordelijk om de waarheid te vertellen. Hoe pijnlijk die ook kan zijn.

George Clooney/David Strathairn en George Clooney

 

 

Een gedachte over “Good Night, and Good Luck.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.