https://www.imdb.com/title/tt0112442/mediaviewer/rm375207168

Bad Boys

Michael Bay had al naam gemaakt als maker van videoclips en commercials toen hij in 1995 benaderd werd om Bad Boys te regisseren. Bay vond het script niets en liet hoofdrolspelers Will Smith en Martin Lawrence naar hartelust improviseren. Zij spelen narcotica-agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett, die te maken krijgen met een grimmige moordzaak. Het slachtoffer, Max Logan (Karen Alexander) is een bekende van Mike. Haar vriendin Julie Mott (Téa Leoni) is de enige getuige. Mike en Marcus moeten er alles aan doen om haar te beschermen. De moord op Max lijkt bovendien gelinkt met de diefstal van heroïne uit de politiekluis. De twee “bad boys” duiken in de twee zaken.

Dat is alles wat de plot behelst. Meer heeft Bay ook niet nodig. Waarom moeilijk doen met het verhaal als je twee charismatische acteurs hebt, plus nog een heel arsenaal aan explosies?

Bad Boys is in de eerste plaats de show van Smith en Lawrence. In de eerste scène zitten ze al met elkaar te kibbelen, tot ze doelwit worden van een carjacking. Ze zeiken eerst nog even lekker door (de dieven kijken hoofdschuddend toe) voor ze eindelijk in actie komen en de handboeien tevoorschijn halen. Als de twee elkaar niet beledigen, zitten ze wel slap te ouwehoeren of zeuren. Julie, die meer tijd in hun gezelschap doorbrengt dan zij zou willen, wordt er doodmoe van. Ik vind het zelf wel komisch. Het is net een getrouwd stel dat niet met of zonder elkaar kan en de aandacht blijft opeisen. De rest van de cast (met name Leonie) wordt zo ongenadig naar de achtergrond gedrukt.[epq-quote align=”align-left”]Bad Boys in de eerste plaats de show van Smith en Lawrence.[/epq-quote]

De twee agenten blijven, spijtig genoeg, verder nogal aan de oppervlakte hangen. We weten dat Mike de vrouwenverslindende rijkeluiszoon is en Marcus de brave neurotische huisvader. De acteurs kunnen die rollen prima vertolken. Smith is zijn innemende zelf, Lawrence kan zich ontzettend opvreten over de kleinste dingetjes. Maar veel meer diepgang krijgen zij niet. Bay neemt heel eventjes de tijd voor dramatische verwikkelingen, liever propt hij de scènes vol met flitsende actie en humor.

Inhoudelijk mag er dan niet veel bijzonders gebeuren, de debuterende regisseur maakt er visueel een feestje van. Miami is een zonovergoten, opwindende plek, de achtergrond voor achtervolgingen, schietpartijen, schaars geklede vrouwen en strakke auto’s om de blits mee te maken. Inmiddels is Bay de debutantenstatus ver voorbij en is Bad Boys een succesvolle filmreeks geworden. Om nog maar te zwijgen over de carrière van Smith.

Michael Bay/Will Smith en Martin Lawrence

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.