https://www.imdb.com/title/tt8936646/mediaviewer/rm498512385

Extraction

In Extraction woedt een oorlog tussen drugskoningen Ovi Mahajan sr. (Pankaj Tripathi) en Amir Asif (Priyanshu Painyuli). Om zijn rivaal dwars te bomen, laat Amir het zoontje van Ovi, Ovi jr. (Rudhraksh Jaiswal), ontvoeren. Aan de geharde huurling Tyler Rake (Chris Hemsworth) de taak de jongen terug te halen. Voor hem is de missie zakelijk. Geen emotioneel gedoe, gewoon de klus uitvoeren. Dat is alles. Tyler is gefocust, laat zich door niets afleiden om het werk te volbrengen. Ovi moet hem maar vertrouwen hoewel de jongen doodsangsten uitstaat. Geen wonder. Amir weigert zich gewonnen te geven en stuurt zelfs het leger af op het vluchtende duo. 

Tussen de twee ontstaat, zoals je kan verwachten, een voorzichtige vriendschap. Rauwdouwer Tyler heeft nogal wat spinnen in zijn kop, de gevoelige Ovi jr. probeert tot hem door te dringen. Op zich stelt het allemaal niet zo heel veel voor (we zouden ineens diepgang krijgen, kom op…), toch weet Hemsworth zijn personage nog iets breekbaars te geven. De scène waarin Tyler Ovi jr. over zijn leven verteld is kortstondig, wij zien wel een glimp menselijkheid achter Tylers dikke harnas.

Maar daar gaat Extraction niet over. We hebben niet te maken met drama. Het is in de eerste plaats een actiegedreven film. Extraction knettert en knalt. Met als huzarenstukje een adembenemend shot van maar liefst ruim elf minuten. Het is aanvankelijk helemaal niet duidelijk dat dit shot gestart is, tot je je realiseert dat er geen moment wordt weggesneden. Bijna alles wat je je kan bedenken laat Hargrave voor de camera gebeuren. Mesgevechten, knalpartijen, aanrijdingen, achtervolgingen, waarop alles culmineert in een auto-explosie. En dan gaat Hargrave net zo vanzelfsprekend weer terug naar conventionele shots.[epq-quote align=”align-left”]Extraction is vooralsnog de ruigste, gewelddadigste film van het jaar.[/epq-quote]

De vraag is: zitten wij, het publiek, echt op deze stijlbreuk (die trouwens echt gruwelijk is) te wachten? Wordt Extraction daarmee plots een technisch meesterwerk? Het antwoord zit er een beetje tussenin. Nee, Extraction zal niet de filmgeschiedenis ingaan als revolutionair zijnde. Maar het is wel degelijk een grafische film met brute gewelserupties, en dat shot zuigt de kijker nog meer in Tylers slopende missie. Hargrave had er ook voor kunnen kiezen de hele film zo te maken, al zou dat gezien de plot onmogelijk zijn geweest. Ik wil zeggen, al intensiveert dit shot het de filmervaring, het blijft een opvallende stijlbreuk. Meer spierballenvertoon dan dat het inhoudelijk wat toevoegt.

Extraction is vooralsnog de ruigste, gewelddadigste film van het jaar. Goed voor een avondje vol adrenaline. Niet geschikt voor kijkers met zwakke zenuwen.

Sam Hargrave/Chris Hemsworth en Rudhraksh Jaiswal

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.