https://www.imdb.com/title/tt0071807/mediaviewer/rm38255104

The Man with the Golden Gun

Christopher Lee! Horrorliefhebbers zullen Dracula noemen, ikzelf denk direct aan Saruman uit The Lord of the Rings. Lee verscheen ook in The Man with the Golden Gun, Roger Moores tweede avontuur als James Bond. Lee is Francisco Scaramanga, de beste (en duurste) huurmoordenaar ter wereld. Zijn wapen is het gouden pistool, waarmee hij zijn tegenstander met één schot kan uitschakelen. Scaramanga heeft het voorzien op de geheim agent, die daarom door zijn chef op verlof wordt gezet. Dat terwijl James Bond bezig was met een zaak aangaande wetenschapper Gibson. Iets met zonne-energie. Als hij deze zaak wil afmaken, zal hij eerst de confrontatie met Scaramanga aan moeten gaan.

Zijn reis leidt hem naar Hong-Kong, waar hij toevallig getuige is van de moord op Gibson. Wie zal er achter deze moord zitten? Hint: hij maakt gebruik van een gouden pistool. Zo komen alle plotlijntjes in de gebruikelijke kronkelige wegen elkaar tegen en culmineert alles in het iconische duel tussen Scaramanga en James Bond.

Na het voodoo-avontuur van Live and Let Die, lijkt The Man with the Golden Gun weer met beide voeten op de grond te staan. James Bond wordt nota bene gedwongen zich koest te houden. Dat gebeurt ook niet vaak. Naast de legendarische Lee staat de fantastische Nick Nack, vertolkt door Hervé Villechaize. Deze acteur werd beroemd door zijn korte lengte en speelt met zichtbaar veel genoegen de handlanger van Scaramanga. Om de luchtigheid van de vorige James Bond op te roepen, komt bovendien sheriff J.W. Pepper weer even langs. Met als verschil dat hij nu James Bond helpt, in plaats van hem te achtervolgen. De humor is wat gekunsteld, het blijft lachen met Pepper.Wat ik zo fijn vind aan The Man with the Golden Gun is dat de plot lekker eenvoudig is.

Wat ik zo fijn vind aan The Man with the Golden Gun is dat de plot lekker eenvoudig is. James Bond wordt bedreigd en moet daar iets aan doen. Simpel.  Met Connery zou het duel wat pittiger zijn geweest, Moore bengt het er prima van af. Ik blijf hem tot nu toe de betere James Bond vinden. Nog steeds relativerend en menselijk.

Het is niet de beste film over de geheim agent. Regisseur Guy Hamilton gaat weer netjes alle voorgeplaveide wegen af, gaat alle punten langs waar de titel aan moet voldoen. Het voelt plichtmatig. Maar, met Lee heb je wel een acteur die perfect de aartsvijand kan neerzetten. Scaramanga is niet de rol waar hij om herinnert zal worden, het geeft The Man with the Golden Gun absoluut zijn vuur.

Guy Hamilton/Roger Moore en Christopher Lee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.