https://www.imdb.com/title/tt5770786/mediaviewer/rm3432464640

Glow

Gedurende de jaren tachtig doet actrice Ruth (Alison Brie) wanhopige pogingen om acteerwerk te krijgen. Via via geeft zij zich tenslotte op om te auditeren voor GLOW. Ofwel: Gorgeous Ladies of Wrestling. Jawel, dit gaat om professioneel worstelen. Het concept is bedacht door ruikeluiszoon Bash (Chris Lowell), de regie ligt in handen van Sam (Marc Maron). Ruth kan haar geluk niet op als zij bij de club mag komen. Maar het gaat niet zo soepel als zij hoopt. Welke rol moet zij spelen? Is Ruth de goeie of de slechte in de soapachtige worstelverhaallijnen? Intussen beleeft zij een affaire met Mark (Rick Sommer), de man van haar beste vriendin Debbie (Betty Gilpin).

Als Debbie de affaire ontdekt, verklaart zij Ruth tot persona non grata. Sam ziet echter worstelgoud in de rivaliteit tussen de twee dames en nodigt Debbie uit om zich bij GLOW te voegen. Na enige aarzels besluit Debbie het aanbod te accepteren. De relatie tussen haar en Ruth wordt er niet beter door.

De breinen achter de serie, Liz Flahive en Carly Mensch, hebben flink wat bonte personages bij elkaar gegooid. Wat te denken van Sheila (Gayle Rankin), die permament wolfachtige kleren aantrekt. De goedgevulde Carmen (Britney Young) blijkt uit een legendarische worstelfamilie te komen. Rhonda (Kate Nash) legt het aan met Sam zodat zij verzekert is van een goeie rol. En zo zijn er nog meer figuren die GLOW ruim voorzien van sensatie.[epq-quote align=”align-left”]De breinen achter de serie, Liz Flahive en Carly Mensch, hebben flink wat bonte personages bij elkaar gegooid.[/epq-quote]

Mijn favoriete personage is Sam. Met zijn vette snor en toegeknepen oogjes staat hij brommend, drinkend, kettingrokend en vloekend achter de camera en in de ring de show in goede banen te leiden. Zijn hart ligt niet eens bij worstelen. Als regisseur heeft hij films gemaakt die de grenzen van goede smaak opzoeken. Een beetje als Lloyd Kaufman, zeg maar. Niemand is echter geïnteresseerd in die “pulptitels”, zijn oeuvre kan op zijn best als cult worden beschouwd. Bash belooft dat als GLOW een succes wordt, Sam elke film mag maken die hij wil. En dus zet Sam zuchtend zijn schouders eronder.

GLOW is een sprankelende, sappige serie over buitenstaanders die voor het eerst in hun leven wat kunnen betekenen. Het enige minpuntje is dat de soapverhalen van de worstelaars een weerspiegeling zijn van de verhaallijnen van de serie zelf. Niet dat zij ook buiten de ring zich gedragen als hun personage. Maar in latere seizoenen wordt het soms wel erg over de top dramatisch. Het worstelen wordt dan naar de achtergrond geduwd, terwijl dat toch het onderwerp van deze zwierige serie is. Zonder het worstelen zou GLOW er niet eens zijn. Ach, met alleen worstelen zou het ook saai worden.

Liz Flahive & Carly Mensch/Alison Brie en Marc Maron

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.