https://www.imdb.com/title/tt4189022/mediaviewer/rm2570518528

Ash vs. Evil Dead

Als filmmakers teruggrijpen naar eerdere successen is het makkelijk er met skeptische ogen naar te kijken. Het zal wel gebrek aan inspiratie zijn. De dringende behoefte aan geld. Er zijn ook uitzonderingen. Ash vs. Evil Dead, bijvoorbeeld. Deze serie is bedacht door Sam Raimi en boorduurt voort op zijn Evil Dead culttrilologie uit de jaren en negentig. De serie speelt zich af in het heden, met opnieuw anti-held Ash in de hoofdrol. Hij is wat jaartjes ouder, woont in een stacaravan en werkt nog steeds als vakkenvuller, is nog altijd zijn sarcastische zelf, overtuigd van zijn jongensachtige charisma en flirt ongegeneerd met (veel) jongere vrouwen.

Niet te vergeten, dat Boek der Doden, de Necronomicon, is nog steeds in zijn bezit. Als Ash op een nacht volkomen stoned besluit om weer eens wat uit dat boek op te lezen, roept hij opnieuw het Kwaad op. Zeg “hallo” tegen de oneindige stroom aan demonen en on-doden die de wereld om zeep willen helpen. Tijd om de kettingzaag af te stoffen.

Ash is nog altijd het hoofdpersonage, hij krijgt wel versterking. De verlegen Pablo (Ray Santiago) en cynische Kelly (Dana DeLorenzo) staan hem bij om de wereld te redden. Per aflevering komen meer personages langs, die al dan niet spoedig aan hun eind komen. Karakterontwikkeling is nooit zo belangrijk geweest in dit universum, Raimi neemt in de serie alsnog de tijd zijn personages wat uit te diepen. Niet de hele tijd, natuurlijk. En je kan vraagtekens zetten bij de door hem gekozen momenten. Als Pablo en Kelly bijvoorbeeld naar elkaar toe groeien, woedt op de achtergrond een stevig gevecht. Misschien dat er nu belangrijkere dingen zijn dat hun eerste zoen…? Maar die absurdistische humur hoort ook bij Ash vs. Evil Dead, het maakt onlosmakelijk deel uit van Raimis geesteskind.[epq-quote align=”align-left”]Ash vs. Evil Dead brengt het gedachtegoed van Evil Dead naar het heden en smeert het uit over drie seizoenen.[/epq-quote]

Ook niet onbelangrijk is dat de speciale effecten nu deels uit de computer komen. De demonen zien er realistischer uit dan in de films. Net als het geweld, trouwens. De liefhebbers van gore zullen bij Ash vs. Evil Dead ruimschoots aan hun trekken komen. Lichamen worden in stukjes gehakt, gespietst, volgeschoten met kogels of verbrand. Vol in beeld. Mét Dutch angles, zodat het er nog idioter uitziet. Raimi maakt ook nog gebruik van ouderwetse praktische effecten. Zo krijgt de serie een liefdevolle nostalgische toon.

Ash vs. Evil Dead brengt het gedachtegoed van Evil Dead naar het heden en smeert het uit over drie seizoenen. Raimi en Campbell waren na de derde film duidelijk nog niet klaar met het verhaal. Perfect bloederig horrorvermaak.

Sam Raimi/Bruce Campbell en Lucy Lawless

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.