https://www.imdb.com/title/tt1232829/mediaviewer/rm3659640832

21 Jump Street

In 2012 werden Jonah Hill en Channing Tatum gekoppeld voor de filmversie van 21 Jump Street. De oorspronkelijke serie liep van 1987 tot 1991 en was een springplank voor sterren als Johnny Depp. In de filmversie (die zich dus een flinke tijd na de serie afspeelt) ontmoeten wij goedzak Schmidt (Hill) en macho Jenko (Tatum). Na een lastige tijd op de middelbare school ontmoeten zij elkaar weer op de politieacademie en sluiten vriendschap. Zij vinden dat ze het perfecte politiekoppel vormen, de chef is geenszins tevreden over hun werkresultaten. Dus wordt het tweetal ingezet voor een undercoveroperatie. Op een middelbare school wordt een gevaarlijke drug verkocht, aan Schmidt en Jenko de taak de verantwoordelijken op te sporen.

Simpel. Schmidt heeft aarzels, zijn tienertijd was alleszins gedenkwaardig. Jenko stapt er met frisse moed in. Als er iemand is die weet hoe je je als de colle gast moet gedragen, is hij het wel. Ware het niet dat er sinds hun periode op de middelbare school één en ander is veranderd. Zo zijn er nog meer subculturen ontstaan. En zijn nerds plotseling cool. Tot grote vreugde van Schmidt.

De makers begrijpen goed dat ze meedoen met Hollywoods recyclemachine en gebruiken dat deels als grappenbron. In het begin wordt er nog naar verwezen, op het eind komt zelfs Depp nog langs als undercoveragent. Zo deelt 21 Jump Street alvast de vetste knipogen uit. Niet alle grappen zijn trouwens mèta, dat zou vermoeiend worden. We krijgen nog een prachtige drugsscène waarin beide hoofdrolspelers de pan uit trippen, om nog maar te zwijgen over hun moeite om mee te komen in de nieuwe tijdsgeest. Zo denkt Jenko dat het “cool” is om op de eerste dag al iemand op zijn muil te slaan.[epq-quote align=”align-left”]De grappen hebben de neiging gierend uit de bocht te vliegen (zie de eindscène), 21 Jump Street is evengoed een heerlijke komedie.[/epq-quote]

21 Jump Street maakt ook volop gebruik van het contrast tussen Hill en Tatum. De eerste is uitstekend op dreef als goeiige lobbes en zet zijn fysieke omvang in voor de lach. Tatum is verrassend grappig als zijn atletische partner. Hij is veel simpeler ingesteld, meer de doener van het stel. De twee heren wordt nog op het hart gedrukt om geen relaties aan te knopen met studenten of leerlingen. Voor Jenko is dat nog een hele opgave. Zie hoe de docente scheikunde reageert op zijn opvallend gespierde lijf.

De grappen hebben de neiging gierend uit de bocht te vliegen (zie de eindscène), 21 Jump Street is evengoed een heerlijke komedie. Ik heb de originele serie nooit gezien, voorkennis is gelukkig niet nodig. Het succes werd trouwens succesvol herhaald met vervolg 22 Jump Street.

Phil Lord & Christopher Miller/Jonah Hill en Channing Tatum

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.