https://www.imdb.com/title/tt0109686/mediaviewer/rm3593587712

Dumb and Dumber

In tijden van crisis is het belangrijk om te blijven lachen. Om die reden besloot ik Dumb and Dumber te kijken, een komedie die je ongelovig laat hoofdschudden of doet schuddebuiken van de lol. Twee aandoenlijke sukkels, Lloyd (Jim Carrey) en Harry (Jeff Daniels), komen per toeval in bezit van een mysterieus koffertje. Dit koffertje is eigendom van de charmante Mary (Lauren Holly), die in het begin van de film in Lloyds taxi stapt. Hij weet zeker dat er een vette vonk is, al kan worden betwijfeld of zij dat ook zo ervaart. Wanneer zij op het vliegveld een koffertje achterlaat grijpt Lloyd zijn kans. Volgens haar koffertje gaat zij naar Aspen.

Dus reizen Lloyd en Harry haar achterna. Zij hebben er geen idee van dat het koffertje het voornaamste voorwerp is in een ontvoeringscomplot, waar ook nog eens de FBI bij is betrokken. De heren duiken het avontuur in, volkomen onbewust van wat er zich allemaal precies afspeelt.

De komedie wordt verdeeld tussen Carrey en Daniels, die er elk op hun eigen wijze mee omgaan. Carrey is, hoe kan het ook anders, van het sterk fysieke spel. Dumd and Dumber is nog duidelijk zijn pre-dramatische periode, waarin hij nog vooral de gekbektrekkende komiek was, de acteur met het opvallend flexibele lichaam. Hij leeft zich nog niet zo uit als met The Mask, het komt aardig in de buurt. Daniels is veel ingetogener. Hij is het grote kind dat verdwaasd rondloopt en alles letterlijk neemt. Ook hij bedient zich van grote gebaren, de lach zit bij hem veel meer in flauwe opmerkingen. In een scène wijst hij naar een paar skilatten op iemands auto en vraagt oprecht of beide latten van haar zijn.[epq-quote align=”align-left”]Dumb and Dumber kan nog het beste worden omschreven als een reeks sketches.[/epq-quote]

De personages zijn beschamend plat, toch slagen Carrey en Daniels er wonderwel nog in om Lloyd en Henry op zijn minst iets menselijks te geven. Beide vrienden hebben ook behoefte aan vrouwelijk gezelschap, hebben hun eigen fantasieën en voorliefdes. Slim is anders, ze hebben wel een ziel en hart. Het is genoeg om met ze mee te kunnen leven. Voor mij tenminste.

Regisseurs Peter en Bobby Farrelly trekken zich niets aan van het niveau of moraal van hun grappen. Zolang zij zich maar kunnen uitleven met de meest absurde situaties. Dumb and Dumber kan nog het beste worden omschreven als een reeks sketches. Carrey en Daniels storten zich voor de volle honderd procent in de scènes, hoe idioot het ook wordt. Het is geen humor voor iedereen, maar voor hersenloos vermaak is het perfect. Te bedenken dat Peter in 2018 nog The Green Book regisseerde. En Carrey en Daniels inmiddels ook meer dramatisch werk op hun palmares hebben staan. Ongelooflijk.

Peter Farrelly & Bobby Farrelly/Jim Carrey en Jeff Daniels

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.