https://www.imdb.com/title/tt8629748/mediaviewer/rm892123393

Spenser Confidential

Gaan wij iets van corona merken in toekomstige films? Of series? Mij lijkt het onvermijdelijk. Ik merk dat ik door dit virus nu wel al anders naar films kijk. Neem nou Spenser Cofidential, geproduceerd door Netflix zelf. Nadat agent Spenser zijn meerdere (officier Boyle) het ziekenhuis in heeft geslagen, moet hij de gevangenis in. Als hij vrijkomt blijkt zijn mentor Henry een nieuwe huisgenoot binnen te hebben gehaald: de reusachtige aspirant kickboxer Hawk. Het wil niet echt boteren tussen hem en Spenser, die wil sowieso zijn leven wil herstarten. Hij concentreert zich op een carrière als vrachtwagenchauffeur.

Alles lijkt volgens plan te lopen. Tot plotseling Boyle in het nieuws komt, hij blijkt te zijn vermoord. Net als zijn jonge politiepartner Terrence. Volgens de politie was Terrence corrupt, maakte hij Boyle van kant en joeg daarna zelf een kogel door zijn kop. Zaak opgelost. Spenser is er niet zo zeker van. Hij weet dat Terrence schoon was. Al smeekt Henry hem zich er niet mee te gaan bemoeien, Spenser kan het niet laten.

Het vervolg laat zich raden (veel corruptie, schietpartijen en “onverwachte” wendingen), Mark Wahlberg weet met alle gemak deze titel boven het gemiddelde uit te tillen. Hij speelt zijn gewoonlijke macho-personage, hij zorgt daarnaast voor humor. Alhoewel hij zijn personage bloedserieus benadert, je voelt gewoon dat hij zichzelf ook op de hak neemt. Zo stort hij zich op de liefde voor zijn hond en beleeft hij duidelijk plezier aan het bekvechten met Henry. Hij krijgt ook behoorlijk tegengas van comédienne Iliza Schlesinger. Zij speelt zijn vriendin Cissy en vult Wahlbergs alfa-optreden perfect aan als directe, temperamentvolle vrouw die geen tijd heeft voor onzin. Haar spel is wel wat geforceerde (dat accent…), zij laat zich echt niet ondersneeuwen door een alfamannetje. Heerlijk, hoe de bliksem tussen die twee knalt.Mark Wahlberg weet met alle gemak deze titel boven het gemiddelde uit te tillen.

Bij gebrek aan bioscoop is Spenser Confidential fijn actiewerk. Voor het belegen verhaal hoef je het niet te doen. Maar mocht je zin hebben in vette actie en humor, dan is dit een aanrader.

Wat betreft corona, het is duidelijk dat niemand in Spenser Confidential op de hoogte is van de 1,5 meter-regel. We zien een shot van een vol stadion. Er wordt nog vrijuit geknuffeld, gevreeën, gezoend en handen gegeven. De gevechtsscène in het groezelige toilet ziet er ontegenzeggelijk cool uit, ik vraag mij af hoe hygiënisch dat is. Er is een onbezonnen, ontspannen sfeer aanwezig die nu ontbreekt in de maatschappij. Als in: mensen durven nog bij elkaar in de buurt te komen, zonder het risico op besmetting. Ik zou bijna weemoedig worden.

 

Peter Berg/Mark Wahlberg en Iliza Shlesinger

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.