You Only Live Twice

Het liefst was ik naar de bioscoop gegaan, door het coronavirus moet ik het toch nog even doen met thuisfilms. Gezien ik al de eerste paar films van James Bond heb gezien, kan ik er net zo goed nog eentje doen. You Only Live Twice is de volgende in het rijtje en de beginscène alleen al is fantastisch. Onze geheim agent is in Japan, waar hij het zich, ehm, “makkelijk” maakt met een Japanse deerne. Plots vallen drie mannen binnen, beschieten het bed en trekken zich terug. De politie komt op het geweld af en concluderen dat James Bond helaas is doodgeschoten. Na het titellied (met Nancy Sinatra achter de microfoon) blijkt het echter opzet.

James Bond moet immers krap twee uur (in plaats van ruim twee uur) de aandacht van de kijker vasthouden. Hij is een man van veel talenten, ik betwijfel of hij als lijk twee uur lang kan boeien. In You Only Live Twice wordt het ruimteprogramma van zowel Amerika als Rusland verstoord en verdenken de wereldgrootheden elkaar van sabotage. De echte saboteur zou zich, volgens bronnen, in Japan schuilhouden. Dus mag James Bond naar Japan om daar verder onderzoek te verrichten.

Ja, James Bond is nog altijd de ultieme vrouwenverslinder. Nee, ook dit deel is niet echt vrouwvriendelijk. Ja, het gaat nog altijd om Amerika tegen Rusland. Desondanks is You Only Live Twice zeer goed te doen. De actie voert weer de boventoon en als de film gas terugneemt bespeur ik een ironische onderlaag. James Bond heeft, naar mijn idee, meer kazige one-liners gekregen en zijn machismo wordt met een vette knipoog benadert. Na het logge Thunderball is het weer veel luchtiger. You Only Live Twice biedt  ouderwets lekker spektakel wat met strakke hand is geregisseerd.Na het logge Thunderball is het weer veel luchtiger.

Zeker op het eind leven de makers zich uit. Ze gooien ninja’s in een belegerde vulkaan om ze te laten vechten met bewapende soldaten, James Bond moet zich bezighouden met het saboteren van de ruimtesaboteur. Je moet het zien om te geloven. Mijn favoriete hoogtepunt is als wij eindelijk het gezicht van de baas van SPECTRE te zien krijgen.

Dit zou de laatste James Bond met Sean Connery zijn. Hij was helemaal klaar met James Bond, met de druk die kwam kijken bij de toenemende faam. Op de set schijnt het stevig te hebben gebroeid tussen de acteur en de producers, die hem juist aan boord wilde houden. Tevergeefs. Twee jaar later zou George Lazenby de geheim agent spelen in On Her Majesty’s Secret Service. Connery keerde weer terug voor Diamonds Are Forever.

Lewis Gilbert/Sean Connery en Donald Pleasance

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.