http://thejamesbondsocialmediaproject.com/thunderball-james-bond-d-w-griffith-and-spectacle/

Thunderball

Voor Thunderball mocht ditmaal Tom Jones het liedje inzingen. Daarna gaat James Bond weer eens aan de slag. De geheim agent moet op zoek naar kernbommen die zijn gejat door SPECTRE. Deze bond van schurken wil op die manier losgeld lospeuteren van de regering. Ze gaan hiervoor zeer gerafineerd te werk. SPECTRE heeft één van zijn mannen, Angelo, “omgetoverd” tot piloot die de kernbommen moet vervoeren. Angelo spion neemt op gewelddadige wijze de plek van een echte piloot in en weet zo aan boord te komen. James Bond maakt het zich aanvankelijk makkelijk in een spa, waar hij zijn avances loslaat op een zuster.

Maar de plicht roept en James Bond gaat op pad om zich te verdiepen in de bommen. Regisseur Terence Young neemt hier rustig de tijd voor: Thunderball duurt ruim twee uur. Dat zou niet eens zo’n ramp hoeven te zijn. Het is een actiefilm, geef mij gerust ruim twee uur schietpartijen en achtervolgingen. Alleen, dat is nou juist wat er niet gebeurt.

Ja, natuurlijk worden heus wel kogels over en weer afgeschoten en scheurt James Bond weg in zijn auto. Aan de andere kant hebben de makers zoveel plot bij elkaar gepropt dat Thunderball overvol voelt. Dat is voor mij precies het probleem. Thunderball heeft wel een spectaculair (zij het ietwat overdreven) gegeven, maar is ook druk bezig alle schaakstukken over het bord te schuiven. Want James Bond moet ook nog een schurk met een ooglapje ontmoeten (Largo) met wie hij een kat-en-muisspel begint, de kernbommen vinden en vanzelfsprekend diens minnares Domino (zus van de vermoordde piloot) verleiden.[epq-quote align=”align-left”]Thunderball weet de spanning simpelweg niet vast te houden.[/epq-quote]

De vele scènes die het verhaal willen vertellen geven soms zoveel informatie, dat ik niet altijd goed begrijp wáár ik naar kijk. Ik word te veel gedwongen de puzzelstukjes te accepteren voor ze in elkaar klikken. Dat werkt eerder vermoeiend dan opwindend. Thunderball weet de spanning simpelweg niet vast te houden. Het zal best dat James Bond in levensbedreigende situaties komt, ik raak mijn interesse kwijt. Zeker als pas later duidelijk wordt wat specifieke scènes nou voor de plot betekenen. Thunderball laat zien: méér is lang niet altijd beter.

Van de films over de engelse geheim agent vind ik deze tot nu toe de minste. In ieder geval de saaiste. Hier en daar leeft de film wel op, dat is lang niet genoeg voor een titel van ruim twee uur. Het liedje van Jones is wel ontzettend gaaf.

Terence Young/Sean Connery en Claudine Auger

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.