https://fee.org/articles/how-economics-would-have-spoiled-goldfingers-sinister-plot-if-james-bond-hadnt/

Goldfinger

Was From Russia with Love al een flinke verbetering, Goldfinger is nog een stap in de juiste richting. Onze held staat ditmaal tegenover de smeuïge schurk Goldfinger. Deze beer van een kerel is geobsedeerd met goud en wil onbehoorlijk rijk worden met zijn goudvoorraad. Zijn plan om dat te bereiken is het kraken van Fort Knox. Het hele verhaal is vanzelfsprekend (nodeloos) complex en gaat van de ene twist naar de andere. Opvallender is dat deze James Bond zijn eigen beginlied heeft, gezongen door Shirley Bassey. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de serie. Ook leuk: gadgetmeester Q heeft een grotere rol en presenteert een auto met heuse wapenuitrusting.

Plus schietstoel. Dat laatste kan de geheim agent trouwens beter niet gebruiken, zo waarschuwt Q. Je kan je afvragen waarom men dan de moeite heeft genomen de schietstoel in te bouwen. Of waarom James Bond er überhaupt op wordt gewezen. De films hebben het nooit moeten hebben van logica. Wat vooral bijblijft zijn de kleurrijke personages. Ik noemde al het titelpersonage zelf, met verve gespeeld door Gert Fröbe.

Zijn blonde haar, rooiige huid en grote neus geven hem al een markant uiterlijk. Hij maakt van Goldfinger een megalomane, narcistische psycho, iemand die voor niets en niemand terugdeinst. In het begin laat hij nota bene zijn overspelige vriendin bedekken met goudverf. Een ietwat omslachtige, maar blijkbaar effectieve manier om iemand te doden. Hij is gek op golf(!) en nog meer op valsspelen. Hij wordt bijgestaan door Oddjob, een loeisterke Aziaat met opvallende hoed. De rand ervan is messcherp en kan een standbeeld onthoofden. Later komt ook Pussy Galore langs, de femme fatale van het verhaal. Tsja. Het is duidelijk hoe de verhouding vrouw-man hier nog is.[epq-quote align=”align-left”]James Bond begint zich hier te ontwikkelen als het blockbusterfenomeen zoals wij hem nu kennen.[/epq-quote]

Goldfinger mag zich bovendien beroepen op de eerste echte laserscène. Naar het schijnt zou James Bond in het boek worden bedreigd met een cirkelzaag, de makers vonden dit beeld toch te afgezaagd. Daarom werd gekozen voor de nu legendarische laser. Intussen is zo’n dodelijke straal alom geaccepteerd, toentertijd was het helemaal nieuw. Het geeft Goldfinger een mooi laagje scifi.

Deze James Bond heeft niet het drama van zijn voorganger en concentreert zich meer op het vermaak. Het randje ontbreekt, niettemin is Goldfinger ontzettend smakelijk popcornvermaak. James Bond begint zich hier te ontwikkelen als het blockbusterfenomeen zoals wij hem nu kennen. Deze aflevering is tot nu toe één van mijn favoriete in de reeks. Met de beste superschurk tot nu toe. Ik vind alleen de namen voor de vrouwen zo tenenkrommend beschamend. Pussy Galore. Echt waar…?

Guy Hamilton/Sean Connery en Gert Fröbe

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.