3 Jaar FilmBekeken

Waarom schrijf ik? Ik stel mijzelf dagelijks deze vraag. Ik ben behoorlijk productief, schrijf elke doordeweekse dag een filmrecensie. Daar zijn nog wekelijkse blogs bijgekomen. Plus de maandelijkse verhaaltjes voor KAF en sinds recent de stukken voor Fantasize. Het is na drie jaar dagelijks tikken een gewoonte geworden. Een neurotische routine. Een verslaving. Een dag niet geschreven is een dag nutteloos besteed. Ik blijf maar doorgaan. Vehalen zijn nog altijd het leukst. Ideeën krijgen en die dan uitwerken. Beelden uitschilderen met woorden. Gedachte-experimenten uitproberen. Alleen, daar is wel iets cruciaals voor nodig: personage(s).

Karakter(s). Er is toch iets van emotionele binding nodig. Ook al is het verhaal nog zo kort of abstract, om het publiek mee te krijgen moet een personage worden opgebouwd. Doch, kan mij het wat schelen wie zijn of haar ouders zijn, van wie het personage les kreeg op de basisschool, wat zijn of haar lievelingskleur of eten is? Er moet een verhaal worden verteld!

Waarom schrijf ik? Koppig als ik ben blijf ik het proberen en begin ik toch meer van mijn personages te houden. Ik neem meer de tijd om ze te leren kennen en laat hen zowaar het verhaal leiden. Ik krijg meer geduld het verhaaltje zichzelf te laten vertellen. Ik geef de controle uit handen. Voor een controlefreak als ik is dat best lastig.

Waarom schrijf ik? Ik heb al van alles geprobeerd. Acteren. Standup. Regisseren. Als dat mislukt geef ik het algauw op. Alleen het schrijven blijf ik volhouden. Maar waarom in godsnaam? Waarom doe ik mijzelf dit aan? Ik verdien er niets mee. Ik heb nog nooit iets gepubliceerd in een hoogstaand literair tijdschrift. Ik denk niet dat ik ooit een roman zal schrijven. Prijzen ga winnen. Doorbreek. Toch weet ik dat ik, hoe dan ook, door zal schrijven.

Waarom ik schrijf? Het zal heus wel te maken hebben met de behoefte tot zelfexpressie. Om naar een plek te gaan die alleen ik ken, een reis te maken diep in mijn eigen wereld. Om de wereld om mij heen te organiseren zoals ik het wil.

Ik denk dat dat allemaal wel juist is.

Ik denk ook dat er een veel eenvoudiger antwoord is: ik vind het het leukste wat er is. En iets wat ik leuk vind, daar wil ik de beste in worden. Hoe dan ook.

Dus. Daarom schrijf ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.