Goldie

Ik wilde graag weer eens Rialto bezoeken. Omdat Goldie draaide op een voor mij gunstg tijdstip besloot ik de gok te wagen. Het is het Amerikaanse debuut van Nederlands filmtalent Sam de Jong. Met zijn echte debuut, Prins, bewees hij volgens de pers een visuele lefgozer te zijn. Als ik de eerste beelden van Goldie zie begrijp ik waarom. de Jong doorweeft de de scènes volop met animatie en de camera beweegt druk mee met Goldies danspasjes. Het ziet er fantastisch uit, maar gebeurt er ook wat onder dat levenslustige oppervlak? Aan de ene kant is het antwoord ja. Er gebeurt genoeg. Goldies moeder hokt samen met drugsdealer Frank.

Ze heeft ook twee zusjes, Supreme en Sherrie, die Goldie onverminderd blijven steunen. Hun leven wordt op de kop gezet als Goldies moeder wordt gearresteerd en Goldie met haar zusjes het huis ontvlucht. Daar staan ze dan. En nu? Goldie probeert alles om haar zusjes een onderkomen te geven en trekt de hele stad door. 

Om terug te komen op de vraag of er naast stijl ook substantie is, laat Goldie mij ondanks al het drama achter met een sterk onvoldaan gevoel. We zien Goldie tegen haar volgers praten en meedoen met een talentenjacht, maar wie is zij precies? Kennelijk een mediapersoonlijkheid. Wat heeft zij gedaan om al die volgers te verzamelen? Ze danst, al vind ik haar pasjes niet echt indrukwekkend. Haar zusjes moedigen haar met veel plezier toe en ze wordt zelfs uitgenodigd mee te doen aan een videoclip, op mij komt het nogal vlakjes over.[epq-quote align=”align-left”]de Jong verpakt Goldie in felgekleurd cadeaupapier, eenmaal uitgepakt vind ik het een erg lege film.[/epq-quote]

Goldie heeft ook iets kinderlijks. Neem nou die achtervolgingsscène in de kledingwinkel. Leuk gedaan, maar het is tegelijkertijd wat ongemakkelijk. Het doet mij denken aan een filmstudent die eens wat uitprobeert en deze scène erin heeft gedouwd. De acteerprestaties vind ik ook niet zo sterk. Danny Hoch moet de nietsontziende Frank voorstellen, hij is eerder een acteur die zijn personage acteert dan een acteur die overtuigend een personage neerzet. Hij probeert wel stoer te doen, het is te veel een act. De beveiligers in de achtervolgingsscène zijn helemaal erg. Volgens mij begrijpen ze zelf niet helemaal wat ze aan het doen zijn.

de Jong verpakt Goldie in felgekleurd cadeaupapier, eenmaal uitgepakt vind ik het een erg lege film. Woods zal daar niet wakker van liggen, zij is een wereldberoemd model met heel wat volgers op Instagram. Ik wil best geloven dat de Jong de nieuwe filmbelofte is, ik zie dat hier nog niet.

Sam de Jong/Slick Woods III en Danny Hoch

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.