https://www.neveroffside.nl/eindelijk-is-hier-langverwachte-trailer-conor-mcgregor-notorious/

Conor McGregor: Notorious

Iedere liefhebber van de UFC heeft van Conor McGregor gehoord. Deze temperamentvolle Ierse kooivechter kreeg het voor elkaar om nog voor zijn dertigste de kampioenschapstitel in de categorie lichtgewicht in handen te krijgen. Daarnaast haalde hij ook het nieuws met andere zaken (met name vechtpartijen buiten de kooi), zijn overwinning mag legendarisch worden genoemd. Ik was wel nieuwsgierig naar de grofgebekte Ier. Wie is hij nou eigenlijk? Wat zet hem ertoe om de beste kooivechter ooit te worden? Eens zien of de documentaire Conor McGregor: Notorious de antwoorden geeft. We volgen McGregor vier jaar lang tijdens trainingen, gevechten en zijn aankomst bij de UFC.

Die aankomst laat zich nog het beste omschrijven als een storm, een nietsontziende tornado die genadeloos elke tegenstander tegen de grond werkt. McGregors agressieve aanvallen hebben effect, want hij wordt algauw beschouwd als topvechter. Daar hoort natuurlijk ook een vette loonstrook bij en McGregor trakteert zichzelf en zijn familie op allerlei luxe-artikelen.

Zo soepel als zijn entree is, zo ontzettend moet hij ervoor werken. Hij groeide op in een straatarm gezin, ging eerst op voetbal en ontdekte daarna vechtsporten. Toen wist hij: hierin wil ik excelleren. Koste wat kost. Hij traint van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, eet alleen gezond voedsel en waagt zich maar zelden aan alcohol. Terwijl iedereen zich in het weekend bezat, traint hij zich kapot. Zijn vriendin regelt zo’n beetje zijn leven en het koppel woont bij zijn ouders. Ze zouden wel anders willen, maar hebben het geld er niet voor.Door die nadruk op het heden komt de documentaire wel een béétje over als veredelde reclamespot.

De makers willen zich vooral op het nu concentreren. Niks mis mee, want in het heden gebeurt genoeg. De gevechten bijvoorbeeld, waarbij de kemphanen ongenadig op elkaar inbeuken en het bloed rijkelijk laten vloeien. Of de oplopende spanning tussen Nate Diaz en McGregor. De geestdrift van de twee vechters escaleert tijdens een persconferentie, waarbij zelfs plastic flessen door de zaal worden gesmeten. Tussen de bedrijven door blijft McGregor doortrainen. Ook als hij een blessure oploopt.

Door die nadruk op het heden komt de documentaire wel een béétje over als veredelde reclamespot. Hoewel ook de minder leuke momenten in beeld komen, is Conor McGregor: Notorious duidelijk gefilmd met een optimistische insteek. Ook dat is niet erg, ik heb alleen niet het gevoel de vechter zelf beter te leren kennen. Hij is een doorzetter. Zelfverzekerd. Overtuigd van zijn kunnen. Hij springt over elke hobbel. Als hij dat moet doen met twee gebroken benen, prima. Maar wie hij nou écht is, dat blijft onduidelijk. 

Gavin Fitzgerald

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.