Bombshell

In Bombshell nemen drie vrouwen van Fox News het op tegen hun zwaarlijvige baas Roger Ailes. Bij sollicitatiegesprekken zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. En als ze hogerop wilde komen, moesten ze eerst hun “loyaliteit” bewijzen. Als eerste is er Gretchen Carlson, wier carrière door Roger op een lager pitje is gezet toen zij zijn avances weigerde. De jonge, naïeve Kayla Pospisil, wil niets liever dan werken voor Fox, en is dolgelukkig als zij bij Roger mag langskomen. Maar tv is een visueel medium, dus of zij even haar rokje wil optillen voor hem? Dan is er ook nog de pittige Megyn Kelly.

Zij waagt het om Donald Trump kritische vragen voor te leggen tijdens zijn verkiezingscampagne. Dit wordt haar door het publiek (overwegend Trump-stemmers) niet in dank afgenomen. Aan de andere kant haalt Fox door de controverse meer kijkers, en wil Roger nog niets doen om de boel te sussen. Kijkcijfers zijn kijkcijfers.

In het begin van Bombshell leidt Megyn het publiek rond op de verschillende redacties. Tussendoor roept een collega dat die jurk haar goed staat. “Hij is niet geil, wel ambitieus” lacht Megyn de opmerking weg. Toch is dit toonaangevend. De vrouwen lopen immers rond in erg korte, strakzittende rokjes en vullen hun Bh’s op om goed voor de dag te komen. TV is een visueel medium, zo luidt de mantra van Roger. De benen moeten in beeld. De tafelbladen waarachter de nieuwslezeres zitten zijn doorzichtig. Make-up is belangrijk. De mannen zien hun kansen. Wil een vrouwelijke collega hogerop komen, geen probleem. Voor wat hoort wat. Zelfs tijdens de opnames wordt er denigerend over vrouwen gesproken.Bombshell ontleedt tot in pijnlijke precisie seksueel machtsmisbruik.

Gretchen loopt bij een uitzending weg als er neerbuigende opmerkingen worden gemaakt. Uiteraard trekt ze zo meer hoon aan. Maar zij is de seksistische benadering inmiddels spuugzat en gaat in gesprek met advocaten. Om de zaak hard te maken moeten er meer vrouwen naar voren komen. Aan één stem heb je weinig. Al weet ze heel goed wat de gevolgen zullen zijn, Gretchen kiest het oorlogspad. De aanvankelijke reactie op haar missie is irritatie. Onbegrip. Niemand die ooit onheus is bejegend door de machtige baas. Wat te denken van wat hij heeft gedaan voor de vrouwen. Zonder hem zouden er geen nieuwslezeressen op primetime tv zijn geweest. Toch?

Hoe dubbel de moraal op de werkvloer is wordt perfect verbeeld in twee scènes. Een vrouw deelt shirts uit met daarop de tekst “Team Roger”. Diezelfde vrouw zien wij op het eind alsnog in een broek in plaats van een rokje rondlopen. Als een mannelijke collega hier een opmerking over maakt, bijt zij van zich af. Net goed. Op die manier leren de mannen tenminste manieren bij. Bombshell ontleedt tot in pijnlijke precisie seksueel machtsmisbruik. Daarom alleen al zou iedereen deze titel moeten zien.

Jay Roach/Charlize Theron en Margot Robbie

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.