Sorry We Missed You

Ik heb nog nooit een film van Ken Loach gezien. Sorry We Missed You werd vorig jaar zo stevig geprezen dat ik deze titel maar als beginpunt neem. Ricky Turner heeft zijn leven lang voor bazen gewerkt en is nu toe aan zelfstandigheid. Daarom solliciteert hij voor de baan van pakketbezorger. Hij is nergens aan gebonden, behalve aan de pakketten die hij moet afleveren. De zoete reclamepraatjes van depothouder Gavin Maloney slikt hij zo in. Hij haalt zijn vrouw, Abbie, over haar auto te verkopen, zodat hij een busje kan kopen. Ziedaar het begin van een rit vol misère. Ricky en Abbie hebben ook een puberende zoon, Sebastian, die liever graffiti spuit dan naar school gaat.

Vooral tussen vader en zoon wil het nog eens flink knetteren. Dochter Liza lijdt zo erg onder de spanningen dat ze nachtmerries heeft en in bed plast. Ik begrijp echt wel dat Loach wil laten zien hoe zwaar het werk van pakketbezorger kan zijn. Maar ik heb er veel moeite mee om in de film te komen. Na een tijdje begrijp ik waarom.

Ten eerste kan ik met alle wil van de wereld geen empathie opbrengen voor Ricky. Hij stapt kritiekloos in zijn nieuwe werkwereld en het lijkt hem weinig te schelen dat Abbie haar auto voor háár werk nodig heeft. Kom, dan gebruikt ze toch de bus? Dit is een gouden kans, die mogen ze niet laten liggen! Hoewel hij binnen een tijdsframe moet werken, knoopt hij rustig praatjes aan met klanten. Hij toont ook niet echt veel begrip voor Sebastian. De meest sprekende scène is als hij eindelijk eens toegeeft niet veel te weten van Sebastians gedachtewereld. Ricky maakt op mij vooral een egoïstische, naïeve indruk.Als hij minder koppig was geweest, had hij zich de nodige ellende bespaard. 

Het tweede punt is dat Loach wel heel graag de ellende wil laten zien. Ik weet op een gegeven moment heus wel hoe zwaar het allemaal is. Maar door ook de dialogen te gebruiken voor pamfletterige uitspraken (we mogen geen tel vergeten wat voor eikel Gavin is) wordt het allemaal erg aangedikt. En wat doet trouwens die ene vriendin van Sebastian in het verhaal? Ze voegt niets toe en verlaat halverwege de film doodleuk de plot.

Sorry We Missed You eindigt met een beeld waar alle hoop van is ontnomen. Je weet dat dit van kwaad tot erger zal gaan. In plaats van medelijden met Ricky te hebben, vind ik het vooral potsierlijk. Ja ja, arme man. Als hij minder koppig was geweest, had hij zich de nodige ellende bespaard.

Ken Loach/Kris Hitchen en Debbie Honeywood

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.