Marianne & Leonard: Words of Love

In Marianne & Leonard: Words of Love wil regisseur Nick Broomfield de liefdestragedie tussen Cohen en zijn muze onderzoeken. Ik heb, op het bewierrookte Hallelujah, nooit iets met de Canadese zanger gehad. Maar dit maakt mij wel nieuwsgierig. Wie was dan die Marianne, hoezo gaf zij Cohen de nodige inspiratie? Het verhaal begint op het Griekse eiland Hydra, waar Cohen tijdelijk zijn rust wil pakken. Hij heeft een prijs gewonnen voor zijn eerste boek en zoekt naar een plek om door te schrijven. Hydra ademt een mystieke atmosfeer uit. Bovendien valt Cohen als een blok voor de blonde Noorse Marianne.

Terwijl hij, onder invloed van drugs en alcohol, zijn tweede roman schrijft (het psychedelische Beautiful Losers) zorgt Marianne voor eten, drinken en dat ze samen genieten van het leven. Maar Cohen vertrekt toch steeds weer naar Montreal. En zijn leven krijgt nog een verrassende wending: hij kan zowaar zingen.

Broomfield neemt de tijd Cohens carrière te belichten, hoe hij worstelt met roem en zichzelf. Kennissen en vrienden beschrijven uitvoerig hoe iedere vrouw Cohen wilde hebben, maar Cohen door niemand begeerd kon worden. Hij is een poeët, een artiest, en zo iemand kan je eenvoudigweg niet voor jezelf houden. Alles leuk en wel, maar volgens mij heet de documentaire Marianne & Leonard: Words of Love. Tot nu toe gaat de meeste aandacht toch echt uit naar de zanger. Hij wordt als de typisch gekwelde goddelijke kunstenaar neergezet, die in benevelde staat zijn liedjes aan het publiek brengt.[epq-quote align=”align-left”]Ik zie hier vooral een egoïstische man, levend in zijn eigen wereld, terwijl de vrouw in de steek wordt gelaten.[/epq-quote]

Tussendoor krijgen we te weten dat Marianne de situatie alles behalve fijn vindt, dat haar relaties stuklopen. Haar zoontje Axel moet zelfs worden opgenomen. De vrije liefde van de jaren zestig blijkt niet zo vredelievend te zijn als gedacht. Het blijven fragmenten uit haar leven. Waar woonde zij dan voor Hydra? Wat is haar achtergrond? Het ergste is als Cohen tussen Marianne en een andere vrouw schippert, en we zowaar medelijden met hém moeten krijgen. Want nu waren er twee plaatsen waar hij zich thuis voelde. En dat is toch wel erg verwarrend.

Marianne & Leonard: Words of Love wil zich profileren als romantisch portret van twee geliefden die elkaar nooit echt helemaal konden beminnen. Ik zie hier vooral een egoïstische man, levend in zijn eigen wereld, terwijl de vrouw in de steek wordt gelaten. Het zal ongetwijfeld een mooi verhaal zijn, Broomfield maakt de fatale fout door Cohen het spotlicht te geven. Ik weet nog steeds niet wie Marianne precies was.

Nick Broomsfield

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.