https://25yearslatersite.com/2017/11/09/learn-lynch-wild-at-heart-weird-on-top/

Wild at Heart

Wild at Heart is David Lynch pur sang. Er duikt nogal wat symboliek op, de beelden worden ondersteund met een broeierige soundtrack, en er zijn scènes die vrij weinig toevoegen aan de plotverloop en op associatieve wijze aaneen worden geregen. In deze hallucinaire onderneming is de hoofdrol voor Nicolas Cage, en speelt hij de rol van Sailor Ripley. Hij vormt samen met de door seks geobsedeerde Lula een bijzonder levenslustig koppel. Ze proberen uit de handen van haar moeder te blijven, die niets van Sailor moet hebben. Ze stuurt zelfs een huurmoordenaar op hem af. Naast roken, dansen, neuken, rijden en het uitwisselen van anekdotes doen Lula en Sailor niet veel bijzonders.

Wat niet wil zeggen dat hun reis zo gewoontjes verloopt. Dat kan je wel aan Lynch overlaten. Ze zijn getuigen van de nasleep van een gruwelijk ongeluk. Komen aan in dansclubs en bars, waar ze kennismaken met excentriekelingen. En net als meestal bij Lynch worden tal van vraagtekens opgeroepen. Wat zijn cryptische insteek nou precies betekent is echter niet belangrijk. De ervaring, daar gaat het om. Wild at Heart is Lynch op zijn swingendst.

De rock en roll en niet aflatende druk en spanning vormen de motors van deze bizarre thriller. Zelfs in de rustige scènes is voelbaar hoe de film zachtjes doorknettert. Hoe alles jeukt, smeekt om vooral door te gaan, om nog dieper in deze psychedelische wereld te duiken. Nog een andere factor die van Wild at Heart een fantastische titel maakt, is de aanwezigheid van Cage. Tegenwoordig is zijn filmkeuze nogal “twijfelachtig”, hier is hij in bloedvorm.[epq-quote align=”align-left”]Wild at Heart is Lynch op zijn swingendst.[/epq-quote]

Hij is de coole gast met een slangenleren jasje, dweept met Elvis Presley en zet een smeulende, sensuele imitatie van de zanger neer.  Als Sailor heeft hij een sterk temperament dat elk moment naar buiten kan knallen. Hij houdt zich op de juiste momenten in, om zo Sailor nog een beetje menselijkheid te geven. Maar je voelt de spanning die hij met zich meedraagt, er hangt een geladen wolk om zich heen. Hij laat de film bruisen.

Laura Dern (die een opvallend sterke rol speelt als Lula) geeft hem uitstekend tegenspel. Hun samenzijn is volstrekt geloofwaardig en ze brengen nogal wat chemie naar het scherm. Wild at Heart is niet de meest gangbare titel (alhoewel, in vergelijking met Lynchs oeuvre…), Cage en Dern geven deze surrealistische roadtrip een ziel. Het is een hutspot aan genres en stemmingen, zij houden als powerkoppel de boel bij elkaar.

David Lynch/Nicolas Cage en Laura Dern

 

2 gedachten over “Wild at Heart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.