http://www.imfdb.org/wiki/Crank

Crank

Crank, één van de krankzinnigste actiefilms die ik ooit heb gezien, is een titel die met name indruk maakt dankzij zijn hyperactieve stijl. Plotmatig biedt het minder dan niets: een huurmoordenaar, Chev Chelios, is geïnjecteerd met een goedje wat zijn adrenalinestroom blokkeert. De enige manier om te overleven is door zich in opwinding te storten, zodat zijn lichaam wel adrenaline moet aanmaken. Hier zal geneeskundig hoogstwaarschijnlijk weinig van kloppen, voor regisseurs Mark Neveldine en Brian Taylor is dit het perfecte excuus om zich uit te leven. Chev zweert wraak op de boosdoeners en gaat op rampentocht.

Tussendoor pikt hij zijn vriendin op en probeert hij zijn adrenalinepeil zo hoog mogelijk te houden. Alles is geoorloofd. Van straatracen tot kunstmatige adrenaline tot seks op straat. Als Chev maar zijn hart kloppende kan houden. Stilistisch is het alsof Michael Bay flink wat cocaine heeft gesnoven en daarna nog een pilletje heeft geslikt. Hij is ook niet de subtielste, Taylor en Neveldine gooien er nog flink wat scheppen bovenop. Bloed moet niet vloeien maar flink spatten, ledematen worden bruusk afgegehakt, en alles moet zo dicht mogelijk op de huid worden gefilmd.

Hoewel Crank zeker spierballen heeft, is het ook zo over de top dat het eerder wrangkomisch dan spannend voelt. Chevs adrenalinetrip komt echt wel over, tegelijkertijd is het zo’n boerse ervaring dat het lastig is om serieus te nemen. Het razendsnelle oppervlak eist zo verschrikkelijk veel aandacht op, dat het al nietszeggende plot en de graatmagere personages nog meer doodslaan.Crank is het equivalent van een game die je meezuigt in een krankjorum wereld.

Ik kijk er graag naar, aan de andere kant voelt het alsof het regisserende duo vooral hun visitekaartje wil afgeven. Kijk, dit kunnen wij allemaal. Mogen wij in de toekomst ook een échte actiefilm voor jullie maken? Het is bij lange na geen slechte actiefilm, wel eentje waar meer in had gezeten. Naar mijn idee dan. Duidelijk is dat zowel Neveldine als Taylor zeer getalenteerd zijn en met Crank leveren ze een spectaculair debuut af. Maar het blijft meer een curiosum dan dat het een echte actieklassieker zou kunnen zijn.

Crank is het equivalent van een game die je meezuigt in een krankjorum wereld. En ik heb het gevoel dat het als game ook beter tot zijn recht was gekomen. Dan zou de ervaring nog completer zijn geweest. Gewoon lekker rondknallen, de adrenaline laten stromen, een soort van geüpdate versie van GTA. Ik heb het idee dat dit duo dan een échte klassieker had afgevelerd.

Brian Taylor & Mark Neveldine/Jason Statham en Amy Smart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.