https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-volkskrant-film-en-tv-tips-voor-donderdag-16-mei~bd6dc78d/

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Regisseur Joe Berlinger maakt met Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile een opmerkelijk drama. Hij baseerde zich op het boek van Elizabeth Kendall, die jarenlang een relatie had met seriemoordenaar Ted Bundy. Door het verhaal vanuit haar perspectief te vertellen, is de kijker gedwongen met andere ogen naar de beruchte psychopaat te kijken. Elizabeth is net weer vrijgezel, haar vriendin moedigt haar aan om rond te kijken. Zij verdient immers een leuke vriend, een kerel die zowel een partner is voor Elizabeth als een vader voor haar dochtertje. In een café ontmoet ze de goedlachse, charismatische Ted.

Ze kan niet anders dan als een blok voor zijn jongensachtige charmes vallen. Bovendien blijkt hij een goeie klik met haar kindje te hebben. En hij is een ambitieuze rechtenstudent die dolgraag de advocatuur in wil. De droombubbel begint te barsten als Ted een duister geheim met zich meedraagt. Volgens de autoriteiten zit hij achter gruwelijke, sadistische moorden.

Maar Ted blijft glashard ontkennen. En dankzij zijn vlotte babbel en gladde persoonlijkheid weet hij zijn ontkenning overtuigend te brengen. Zijn rechtszaak groeit uit tot een mediacircus, de publiekelijke tribune wordt gevuld door overwegend vrouwen. Ze vinden hem geweldig, lachen om zijn scherpe opmerkingen en grapjes. Hij ontslaat zijn advocaat en besluit zelf zijn verdediging te voeren. Hoewel de rechter hem in het gareel wil houden, schemert er alsnog iets van bewondering in zijn strenge reprimandes door.[epq-quote align=”align-left”]Als ik niet beter wist, zou ik hem het voordeel van de twijfel hebben gegeven.[/epq-quote]

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile laat zien hoe Bundy zijn publiek bespeelde, trachtte om de rechtszaak naar zijn hand te zetten. Zac Efron is perfect gecast als de berekenende seriemoordenaar. Hoe kan je nou geloven dat zo’n mooie jongen achter de afschuwelijke misdrijven zit? Tot op de allerlaatste minuut houdt hij vol: hij is onschuldig. En als hij toch nog een tipje van de sluier oplicht, is voor heel even zijn echte gezicht zichtbaar. Lang genoeg om je een heel onaangenaamd gevoel te geven.

Voor de horrorfans onder ons, Berlinger laat de moordpraktijken van Bundy nooit zien. Daar gaat Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile niet over. Dit is een psychologisch portret van een gestoorde geest, een narcistische gek die zo rotsvast in zijn onschuld geloofde dat hij iedereen met zich meenam. Als ik niet beter wist, zou ik hem het voordeel van de twijfel hebben gegeven. Maar iedereen die hem op Google zoekt, zal dat voordeel erg snel naast zich leggen.

Joe Berlinger/Zac Efron en Lily Collins

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.