https://www.filmaffinity.com/uk/movieimage.php?imageId=324727053

Out of the Furnace

En zo ben ik aangekomen bij de allerlaatste film van dit jaar. Het liefst had ik er nog wat bioscooptitels bij gehad, het is niet anders. Bovendien is Out of the Furnace een prima film om 2019 mee af te sluiten. Regisseur Scott Cooper (ook verantwoordelijk voor het fantastische Hostiles) vertelt het verhaal van twee broers. Russell Blaze is werkzaam in een staalfabriek, terwijl Rodney Blaze geld probeert te verdienen via de zwarte markt. De zaken lopen niet als gepland wanneer Russell bij een verkeersongeluk betrokken raakt, en Rodney naar Iran moet voor de dienst. Ze overleven het kronkelpad wel, helaas groeien ze uit elkaar.

Rodney komt terecht in het ondergrondse vechtcircuit, waar hij de sadistische Harlan DeGroat ontmoet. Als Rodney vervolgens “verdwijnt”, besluit Russell het recht in eigen hand te nemen. Out of the Furnace is op de eerste plaats een karakterstudie. Cooper duwt zijn personages naar de rand van wanhoop en observeert wat er vervolgens gebeurt. Hij heeft geen haast en laat Out of the Furnace kalmpjes toewerken naar een pessimistische climax.

Dit is ook voelbaar in het tempo van de film. Het duurt even voor Cooper naar Rodneys dramatische lot toewerkt, en ook dan is het wachten tot de trekker wordt overgehaald. De onderhuidse dreiging is wel degelijk aanwezig (Woody Harrelson zorgt daar zeker voor), toch werd het voor mij soms te veel gerekt. Out of the Furnace duurt nog geen twee uur, Cooper had soms even meer op het gas mogen drukken. Ook is de opbouw opvallend. Zo maken wij eerst kennis met Harlan, en komen daarna de twee broers opdagen. Het zet wel de toon van de film, tegelijkertijd is het vreemd om met een bijpersonage te beginnen.[epq-quote align=”align-left”]Stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die hun personages van kleur voorzien.[/epq-quote]

Dat wordt allemaal weer helemaal goedgemaakt met de uitstekende cast. Harrelson is, als gezegd, perfect als Harlan. Daarnaast spelen Christian Bale en Casey Affleck de gedoemde broers, is Willem Dafoe een booker, en komt Forest Whitaker voorbij als agent. Stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die hun personages van kleur voorzien. Affleck en Bale, die allebei bewijzen tot de beste acteurs van hun generatie te horen, weten de plot met gemak te dragen. Het grauwe verhaal en de onheilssfeer doen de rest.

Het is geen hoopvolle Kerstfilm om het jaar mee af te sluiten, wél is het een mooi drama over broederliefde en wraak. Out of the Furnace is een uitstekende punt achter een uitstekend filmjaar. Ik kijk uit naar 2020.

Scott Cooper/Christian Bale en Casey Affleck

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.