https://bloody-disgusting.com/reviews/3579891/frightfest-review-rabid-remake-pays-tribute-cronenberg-canadian-horror/

Rabid (2019)

Deze remake van Rabid ging rond op filmfestivals om daarna stilletjes op DVD uit te worden gebracht. In het macabere verhaal is de hoofdrol voor de bleue modeontwerpster Rose. Na een akelig ongeluk is haar gezicht niet helemaal meer hetzelfde en meldt ze zich aan voor plastische chirurgie. Experimentele plastische chirurgie. De behandeling lijkt aan te slaan. Toch kloppen een aantal dingen niet. Rose worstelt met wel hele intense hallucinaties, en ontwikkelt een onverzadigbare honger naar vlees. Ze wordt ook happig naar mensen. Haar slachtoffers worden geïnfecteerd met een virus wat verdacht veel lijkt op een agressieve vorm van rabiës.

Tot zover de overeenkomsten met het origineel van David Cronenberg. Hield de Canadese horrorfilmer zich bij zijn versie nog redelijk in met een cerebrale insteek, de zusjes Soska gaan voor een wat bloederigere aanpak. Al laat dat eventjes op zich wachten.

Eerst maken we kennis met Rose. Hoe zij op haar werk wordt behandelt, dat ze zich eigenlijk geen goed raad weet met het wereldje waar ze in zit. Het is allemaal wat vet aangezet. De baas van het bedrijf is een onuitstaanbare eikel die praat met een Duits accent. Op een feestje loopt iedereen in de foutste kostuums rond. Alsof de regisseuses willen zeggen dat er ook lol moet zijn. Ze komen zelf nota bene voorbij in foute leren pakken om een lepeltje coke te snuiven. Het is na Roses ongeluk dat de zusjes uitpakken met geweldsuitbarstingen.[epq-quote align=”align-left”]Deze versie kent meer pit dan het origineel.[/epq-quote]

De transformatie van Rose naar mensenvlees hunkerend monster staat nog steeds centraal. Maar nu zien we ook hoe het virus om zich heen grijpt. Een acteur draait door en valt zijn medespeler aan. Een zuster krijgt te maken met een hyperagressieve patiënt. Ziekenhuisbedden vullen zich met schuimbekkende slachtoffers van rabiës. Deze versie kent meer pit dan het origineel. Ook tof is dat de zusjes echt hun eigen versie van het verhaal hebben gemaakt. De thematiek mag dan belegen zijn (hoever wil je gaan voor de ultieme schoonheid?) het maakt van deze remake meer dan slechts een kopie.

Ik vermoed dat slechts een handjevol fans wist van het origineel en de remake, het is voor horrorfanaten echt de moeite waard in ieder geval deze versie eens te kijken. Het script is niet supergoed uitgewerkt, toch is dit een titel die het verdient om gezien te worden. Oh, en voor de liefhebbers van WWE: C.M. Punk speelt een klein rolletje. Net als zijn vrouw A.J. Lee.

Jen & Sylvia Soska/Laura Vandervoort en Benjamin Hollingsworth

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.