https://bloody-disgusting.com/movie/3398585/poster-rob-zombies-31-grabs-axe/

31

De volgende keer dat ik een DVD koop waarop in hoofdletters “IMPORT” staat geschreven, moet ik misschien controleren of er ondertitels bij zijn. Ik was blij verrast met de vondst van 31, de nieuwste film van Rob Zombie, thuis ontdekte ik dus dat ik het met onondergetitelde dialogen moest stellen. Dat kan knap lastig zijn als de personages met een vet accent spreken. Gelukkig is dit ook het typische soort film waarbij dialogen niet de kern van de plot vormen. Of de plot überhaupt zo belangrijk is. Zombie wil ons laten gruwelen. En dat doet hij goed. In 31 reist een circusgezelschap naar hun volgende optreden, als ze overvallen worden door een mysterieuze bende.

Er blijkt een genootschap te bestaan dat met elk Halloween samenkomt voor een macaber spel: 31. De regels zijn simpel: iedereen wordt losgelaten in een groot, vervallen gebouw en moet maar zien te ontsnappen. Om het de deelnemers moeilijk te maken lopen er clowns met kettingzagen rond, is er een dwerg met hakenkruis en Hitlersnorretje, en is er een Duitser gekleed in roze balletjurk, vergezeld van een soort kopie van Harley Quinn.

Het kan nog het best worden omschreven als Saw op happypillen. Zombie is als regisseur vooral bezig met het oproepen van een vuige, psychotische sfeer. Dat de personages nooit (veel) diepgang krijgen, maakt daarbij niets uit. Ik bedoel, als je een dwerg hebt met een hakenkruis, dan vraag je je toch al lang niet meer af wat de angsten en dromen van de personages zijn? Ik tenminste niet. Ik wil weten wat Zombie nog meer in petto heeft. Zo roept hij ook de gestoorde Doom-Head op (de minder verfijnde versie van The Joker) die ter voorbereiding op zijn “werk” zijn eigen mond stukslaat.[epq-quote align=”align-left”]Het kan nog het best worden omschreven als Saw op happypillen.[/epq-quote]

Ik zie wel voor mij dat 31 in de categorie “grindhouse” zit. Het soort film waar Quentin Tarantino en Robert Rodriguez nog een briljante ode aan gaven met respectievelijk Manchete en Death Proof. Zombies laatste horror is geen meesterwerk, mits je in de juiste stemming bent is het zeer genietbaar.

Waar ik mij overigens wel aan stoorde was het slot. Ik had het gevoel dat Zombie niet zo goed wist hoe zijn horroravontuur te laten eindigen. Met als resultaat een diffuus slot. Komt er nog een laatste vechtpartij? Impliceert Zombie een vervolg? Wat gebeurt hier, wat wil hij zeggen? Voor mijn part wordt iedereen afgeslacht. Maar dit blijft veel te veel in de lucht hangen.

Rob Zombie/Sheri Moon Zombie en Richard Brake

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.