Marriage Story

Ik verkeerde even in verwarring. Marriage Story is met veel gejuich door de pers onthaald en draait maar net in de bioscopen. Toch is deze film nu al te bekijken op Netflix. Waarom in godsnaam? Het komt niet uit de productiestal van de streaminggigant. Al zou dit huwelijksdrama ook op het kleine scherm moeten werken, gevoelsmatig wilde ik Marriage Story in de bioscoop zien. Het jonge stel Charlie en Nicole gaan scheiden en willen de procedure zo netjes mogelijk laten verlopen. Dat lijkt ook te lukken. Tot er advocaten bij komen kijken. Ziedaar hoe een echtscheiding op smerige wijze escaleert.

Het grote twistpunt: Charlie, toneelregisseur, wil per se in New York blijven omdat daar zijn theatergroep zit. Nicole, actrice, wil dolgraag naar Los Angeles want daar wordt haar serie opgenomen. Waar moet hun zoontje Henry dan wonen? In New York? Of toch Los Angeles? Bij papa? Of toch mama? Ze hebben allebei wel valide punten, hun eigen verhaal die hun gelijk bekrachtigd.

Ik stapte er een beetje skeptisch in (je zou bijna denken dat critici deze film als het werk van de eeuw beschouwen), ik had nooit verwacht dat Marriage Story mij zo zou grijpen. Regisseur Noah Baumbach heeft een prachtig drama wat vertrekt vanuit een eenvoudig uitgangspunt, en dat uitgewerkt met gemankeerde personages, verhitte dialogen en dito acteerwerk.[epq-quote align=”align-left”]Ik had trouwens het sterke gevoel dat onder Marriage Story een toneelachtig sfeertje stroomde.[/epq-quote]

Adam Driver en Scarlett Johansson spelen de hoofdrollen. Het zijn beide prima acteurs die zich nu bewijzen als fantastische acteurs. Tijdens de kennismaking tussen Nicole en haar advocaat Nora Fanshaw, vertelt Nicole uitgebreid hoe huwelijk met Charlie uiteenrafelde. Johansson houdt de spanningsboog van haar monoloog gespannen. Op de juiste momenten laat ze haar emoties zien of houdt ze zich juist in. Ik geloofde elk woord wat ze zei. En de uitbarsting tussen Nicole en Charlie, waarbij Baumbach de spanning tot onverdraaglijke hoogte laat oplopen, is een acteermasterclass.

Ik had trouwens het sterke gevoel dat onder Marriage Story een toneelachtig sfeertje stroomde. Door de vele dialogen? De manier waarop de gepolijste zinnen worden uitgesproken? Er zit een sfeertje in waar ik de vinger niet goed op kan letten. Het drama van Marriage Story wordt er wel door benadrukt. Dit is nou een hype die volstrekt gerechtsvaardigd is. De laatste dagen van het jaar tikken voorbij, deze film zal absoluut een plaatsje krijgen in mijn eindejaarstoplijst. Misschien zelfs wel de top 10. En hoewel het zijn kracht op het kleine scherm zal behouden, raad ik toch aan om Marriage Story in de bioscoop te kijken.

Noah Baumbach/Adam Driver en Scarlett Johansson

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.