Knives Out

Ik wilde eigenlijk naar Sorry We Missed You, ik was toch ook wel erg nieuwsgierig naar Knives Out. Een who-dunnit (die overigens snel verandert naar een how-dunnit) waarvan ik de trailer zag tijdens Terminator: Dark Fate. En hoewel die trailer veel vermakelijker was dan de laatste Terminator, spoedde ik mij niet meteen naar de eerstvolgende vertoning van Knives Out. Dit was eerder DVD-materiaal. Ik ging hier toch geen kaartje voor kopen? En toch… ergens was ik geprikkeld. Ik ben gek op detectives. Tot mijn verrassing draaide de film bovendien in Cinecenter. In de bioscoop waar het briljante Parasite wordt vertoond is dit ouderwetse popcornvermaak te bewonderen.

En ik maar denken dat dit soort titels alleen nog voor de Pathébioscopen is bedoeld. In Knives Out staat de dubieuze zelfmoord van successchrijver Harlan Thrombey centraal. Hij wordt met opengesneden keel in zijn kamer gevonden op de ochtend na zijn vijfentachtigste verjaardag. Het bloedpatroon wijst erop dat hij alleen was, alle aanwezigen hebben een waterdicht alibi. Dossier gesloten. Toch?

De zaak blijkt nog wat losse eindjes te hebben. Daarom is de hulp van detective Benoit Blanc ingeroepen. Niet dat iemand weet wie hem heeft ingehuurd. Dat is zelfs voor hem een raadsel. Maar dat deze zaak nog onder het vergrootglas moet worden gelegd, is evident. Want al snel laat regisseur Rian Johnson ons zien wat er echt gebeurd is, die fatale avond. Benoit stort zich samen met de bedeesde hulp, Marta, vol overgave op het mysterie. Hoe dieper zij graven, hoe meer rotzooi er naar de oppervlakte komt. Alles leidt naar één weg die, hoe onwaarschijnlijk ook, alsnog antwoord geeft op alle vragen.Geloof mij, de monoloog over de donut is één van de grappigste scènes die je dit jaar zal zien. 

Johnson weet heel goed hoe hij smakelijk popcornvermaak moet bereiden. Het scenario is loeistrak, met plotwissels die elkaar schijnbaar moeiteloos afwisselen. Er zit spanning in, gortdroge humor, en zowaar een vleugje ontroering. Die ontroering wordt gebracht door Marta, het enige goedhartige personage van de film. Daniel Craig mag als de schmierende Benoit de komische kant verzorgen. Geloof mij, de monoloog over de donut is één van de grappigste scènes die je dit jaar zal zien.

De rest van de cast stort er zich met evenveel plezier in. Er doen opvallend veel steracteurs mee. Jamie Lee Curtis, Michael Shannen, Christopher Plummer, en dus ook Craig. De Grote Ontknoping van Knives Out had van mij iets sterker gemogen, dat is een smetje op wat de filmverrassing van het jaar mag worden genoemd.

Rian Johnson/Daniel Craig en Ana de Armas

 

Een gedachte over “Knives Out

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.