https://www.amazon.com/Maximum-Risk-Not-Specified/dp/B076BZC1S2

Maximum Risk

Ik had de behoefte aan een lekkere wegkijker. Gewoon een verstand-op-nul titel. Na een korte zoektocht op Netflix vond ik Maximum Risk, met in de hoofdrol Jean-Claude Van Damme. Dit actiewerk is uit de jaren negentig, dus voordat Van Damme afgleed naar pijnlijke zelfparodie. Bovendien kwam de plot bij vaag bekend voor. Van Damme is Alain Moreau, een agent die ontdekt dat hij een tweelingbroer heeft, Mikhail Suverov, die in het begin van Maximum Risk de dood vindt. Mikhail was in het bezit van een waarop de namen van criminelen en corrupte agenten staan. Die lijst vormt het leidmotief van Alain.

Hij wil eerst graag weten wie zijn tweelingbroer was, maar komt al snel terecht in de wereld van de Russische maffia. Natuurlijk is de setting vooral bedoeld om de Muscles from Brussels aan het werk te zien. Van Damme, schopt, slaat, stompt en schiet om zich heen. En geheel vanzelfsprekend beleeft hij een stomende romance met de vriendin (Alex) van zijn tweelingbroer.

Ik realiseer mij al vrij snel dat ik Maximum Risk jaren geleden heb gezien. Ik was nog een tiener en beschouwde dit soort titels nog als “supercool”. Nu zie ik het als “superbezopen”. Maar wel op een goeie manier. Het is oh zo makkelijk om deze titel tot op het bot af te kraken (bespottelijke verwikkelingen en acteurs die zich door idiote accenten worstelen), Maximum Risk is wel de ultieme guilty pleasure. Van Damme is ontegenzeggelijk goed in gevechtsscènes, die er trouwens uitstekend uitzien. En hij heeft een sterk charisma waar de film met gemak op drijft.[epq-quote align=”align-left”]Ondanks het puberniveau van Maximum Risk heb ik mij uitstekend vermaakt.[/epq-quote]

Ik heb het idee dat Maximum Risk speciaal voor Van Damme is geschreven: zoveel mogelijk scènes zijn gereserveerd voor knokpartijen, het drama is tot een minimum beperkt. De geest van de film komt het beste samen in een hilarische seksscène, al betwijfel ik of het als hilarisch is bedoeld. Alain en Alex zijn in de badkamer van een hotelkamer, twee FBI-agenten bewaken het front in de woonkamer. Alain en Alex kunnen niet van elkaar afblijven en beleven een erotisch avontuur. Intussen horen de agenten veel gekreun en gehijg. Ze kijken elkaar verbijsterd aan: gebeurt er nu wat ze denken dat er gebeurt…?

Ondanks het puberniveau van Maximum Risk heb ik mij uitstekend vermaakt. Het is net zoiets als naar McDonalds of Burger King voor een snelle, bekende hap. Je weet precies wat je kan verwachten. Dat mag ook wel eens, vind ik.

Ringo Lam/Jean-Claude Van Damme en Natasha Henstridge

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.