https://www.themoviedb.org/movie/9360-anaconda

Anaconda

Anaconda is zo’n titel die in dubieuze Slechtste Films Ooit lijstjes opduikt. Een monsterfilm over (je hebt het waarschijnlijk al geraden) een Anaconda. Een hele grote, hongerige Anaconda die uit de computer is getoverd en het voorzien heeft op een filmploeg. Voor het echter zover is, opent de film met één van de vaagste openingsscènes die ik ooit heb gezien. We zien een man in een zweterige hut, ergens in de jungle, die om hulp roept via de radio. De camera suggereert dat de slang van de titel zich een weg nar de hut heen kronkelt. De man vlucht een paal in, en in plaats van verdere hulp af te wachten, schiet hij zichzelf dood.

Wie de man was, waarom hij daar zat, is verder niet belangrijk. Regisseur Luis Llosa vindt dit namelijk wel voldoende om Anaconda mee te starten en schakelt over naar de filmploeg. Het is de bedoeling een bijzondere idianenstam voor de camera te krijgen en vol goede moed gaat de cast met een bootje het water op.

Hun plannen krijgen een drastische wending als ze Paul Serone tegenkomen. Een merkwaardig figuur die op slangen jaagt. Hoe groter de slang, hoe meer geld het beest opbrengt. Kan je nagaan hoeveel een monstergrote Anaconda moet opbrengen.[epq-quote align=”align-left”]Het zou zomaar een over de top monsterfilmhit kunnen zijn.[/epq-quote]

Ik moet toegeven dat ik Anaconda, ondanks het mistige begin, nog niet eens zo heel erg slecht vind. Iedereen is er zichtbaar van op de hoogte dat dit geen serieuze film moet worden. Jonathan Hyde pompt zijn personage op tot een heerlijk foute arrogante presentator, die het liefst een spelletje golf speelt op de boot. Ice Cube is vooral zichzelf, Jennifer Lopez probeert nog iets van haar personage te maken. Jon Voight speelt de schurk Paul als een eendimensionale stripboekslechterik die alles en iedereen op het spel zet om de slang te vangen.

Het zou zomaar een over de top monsterfilmhit kunnen zijn, maar Anaconda bijt zichzelf in de staart met een doodsaaie monsterslang. De dinosaurussen uit Jurassic Park zijn echter dan deze slang. Het beest is zo overduidelijk uit de computer getoverd dat hij geen enkele keer eng is. Met als resultaat dat ik Anaconda niet echt slecht vind, maar vooral saai. Zouteloos. Er ontbreekt het vuur van bijvoorbeeld Roland Emmerich. Of Michael Bay. Die maken ook geen inhoudelijk sterke titels, er zit tenminste plezier in. Llosa weet wel de jungle mooi voor de camera te krijgen, verder is Anaconda een dodelijk saai onderneming.

Luis Llosa/Jennifer Lopez en Jon Voight

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.