https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/27/geweld-altijd-op-de-loer-in-imponerende-western-hostiles-a1597265

Hostiles

De startscène van Hostiles is bedoeld om te laten zien wat voor grimmig geweld we kunnen verwachten. Een boerenfamilie wordt aangevallen door indianen. De vrouw, Rosalee Quaid, weet te ontkomen. Haar man en kinderen worden doodgeschoten. Compleet in shock verschuilt ze zich in de bossen, haar beschoten baby krampachtig tegen de borst gedrukt. Tegelijkertijd krijgt kapitein Joseph Blocker de opdracht een indianenfamilie terug te brengen naar hun land. Hij heeft genoeg oorlogen meegemaakt waarin indianen zijn mannen afslachtten, en ziet de opdracht niet zitten. Maar de leiding staat erop.

Anders zou Joseph wel eens voor het recht gesleept kunnen worden. Grommend en met tegenzin accepteert hij de missie, wat hem op het pad van Rosalee leidt. Zij besluit met het soldatengezelschap op te trekken. Dit wat Cooper nodig heeft om een intense western te maken. Hostiles is in de eerste plaats een acteursfilm, waarin iedere speler zijn talenten mag etaleren.

Christian Bale zet Joseph neer als een gebroken en tegelijk trotse man. Als hij tegenover een indiaan staat of in een confrontatie terechtkomt, roept hij een gespannen aura op. Maar hij kan ook zacht en kwetsbaar zijn. Zie de prachtige scènes met hem en Rosamund Pike, die de rouwende Rosalee vertolkt. Hun band is voelbaar romantisch, het blijft smeulen, de liefde wordt nooit geconsumeerd. Ze ontsteken geen vuurpijlen, wel sterretjes.Niemand is veilig in deze wereld.

Hostiles stelt vragen over de oprukkende Westerse wereld en wie nou de bad guy is. Het Westen pikt de grond van de indianen in, geen wonder dat zij zo bloeddorstig reageren. Aan de andere kant richten de indianen hun haat ook op onschuldige boerenfamilies. Is dat dan wel veroorloofd? Minder erg? Is dit soort geweld te verwachten? Niet voor niets wordt de beginscène afgewisseld met Joseph die een indiaan laat martelen en oppakken. Beide kampen maken zich schuldig aan bloedvergieten. En hij mag dan poeslief zijn naar Rosalee, in het leger heeft hij een bloederig résumé opgebouwd. Is hij nou goed of slecht?

Een western is geen western zonder de nodige schietpartijen. Cooper filmt de gevechtsscènes in een kale stijl. Geen opzwepende of dreigende muziek. Alleen het geluid van droge, scherpe schoten die de drukkende stilte doorbreken. En die kogels nemen het leven van mannen, vrouwen en kinderen. Niemand is veilig in deze wereld. Naar het einde toe wordt ook steeds spannender wie het overleeft. Hostiles zou eigenlijk in de bioscoop bekeken moeten worden, ook op DVD is het een indrukwekkende titel. Eén van de betere films die ik afgelopen tijd heb gezien.

Scott Cooper/Christian Bale en Rosamund Pike

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.